Kiezen voor eigen vervoer, uitbesteed vervoer of allebei

Hoe maak je beste keuze in wegtransport?

12-10-2017 Bedrijven die hun goederen via wegtransport vervoeren, hebben de keuze om dit zelf te doen of om dit uit te besteden. Maar een combinatie van beide opties is ook mogelijk. Een eigen vervoerder  kiest bijvoorbeeld om een gedeelte van zijn logistieke operatie uit te besteden. Soms kan dit uit noodzaak zijn vanwege bijvoorbeeld een eigen capaciteitstekort. Maar het kan ook omdat  de goederenvervoerder een specifiek  transportspecialisme heeft. Hierbij kun je denken aan het transport van bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen of aan geconditioneerd vervoer.

Partnership

Een voordeel van het vervoer volledig uitbesteden, is dat het bedrijf zich helemaal kan richten op zijn core-business. Zo wijst onderzoek van evofenedex uit dat verladers steeds meer waarde hechten aan een partnership met de goederenvervoerders. Hierbij wordt er zelfs meer waarde gehecht aan de kwaliteit van de dienstverlening dan aan de prijs.

Kiezen voor eigen vervoer

Het omgekeerde komt ook voor. Zo had Coolblue in het recente verleden veel van haar transport uitbesteed aan Post.nl. Inmiddels is Coolblue een eigen bezorgdienst gestart waarvoor er 1.000 bezorgers nodig zijn. Het belangrijkste doel van Coolblue is: de klanten blij maken. Met de eigen bezorgdienst krijgen zij meer invloed op het gehele aanschafproces om dit doel te bereiken.

Kosten

Wat een belangrijk aspect is in de selectie van vervoer zijn de uiteindelijke kosten. Vaak bestaat de indruk dat eigen vervoer goedkoper is dan uitbesteed vervoer. Dit is lang niet altijd het geval. Als de lading geleverd is en een vrachtauto leeg terugrijdt, worden er overbodige kosten gemaakt om "lucht" te vervoeren. Zo is uitbesteed vervoer lang niet altijd duurder dan eigen vervoer.

Vergunning aanvragen

Om de eigenvervoerkosten te verminderen is er een oplossing. Het bedrijf kan een beroepsgoederenvervoervergunning aanvragen. Zo kan de vrachtauto eventueel de goederen van een klant meenemen. Daarmee bewijs je niet alleen je klant een goede dienst, maar kun je ook de kosten van je terugreis verminderen. Voor dit transport kun je immers een vergoeding vragen.

Kiezen

Hoe weet je nou wat voor jouw bedrijf de beste keuze is? Dat hangt af van de situatie. Om bedrijven te helpen gefundeerd deze keuze te maken, organiseert evofenedex een tweetal workshops.  Op 3 november is er de "Workshop eigen vervoer en vervoer voor derden". Op 14 november is  "Workshop Wegtransport zelf doen of uitbesteden".