Onduidelijk wat gevolg besluit KLM heeft voor vrachtvluchten

21-01-2021  Vanaf aanstaande vrijdag staakt KLM vrijwel alle vluchten, inclusief vrachtvluchten, als gevolg van de aanvullende overheidsmaatregelen ter bestrijding van het COVID-19-virus. evofenedex maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor ondernemers die dagelijks goederen verzenden via luchtvracht en staat in nauw contact met partijen om te zoeken naar een oplossing. Het is nog onduidelijk wat deze maatregel betekent voor de operatie van andere luchtvaartmaatschappijen in Nederland.

Sneltestverplichting voor bemanning niet uitvoerbaar

Volgens KLM is de sneltestverplichting (PCR- test en sneltest) voor bemanning niet uitvoerbaar voor bemanningsleden. Bij vertrek zouden bemanningsleden sneltesten moeten ondergaan en bij een positieve test niet mee kunnen vliegen. Vanuit goed werkgeverschap is KLM van mening dat zij geen personeel achterlaten in het buitenland en dat daarom deze verplichting niet uitvoerbaar is. De sneltestverplichting is ook van toepassing op de bemanning van vrachtvliegtuigen.

Vrachtvluchten uitgezonderd van vliegverbod

Bij de aankondiging van de maatregelen door Premier Rutte werd juist aangegeven dat vrachtvluchten een uitzondering hebben op de ingestelde vliegverboden naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Vrachtvluchten spelen een cruciale rol in de verzending van medische en urgente goederen, zoals ook het Covid-19-vaccin. Bovendien ondersteunen vrachtvluchten de exportkansen van Nederlandse bedrijven en is het een belangrijke aanjager van economisch herstel. Het besluit van KLM betekent dat ook al hun vrachtvluchten voorlopig aan de grond blijven.

Overleg over maatregelen

Momenteel vindt er overleg plaats tussen partijen over op welke wijze vrachtvluchten kunnen worden uitgevoerd terwijl tegelijkertijd voldaan wordt aan de aanvullende maatregelen. Volgens evofenedex is het van belang dat ook de luchtvaart een bijdrage levert aan de verdere inperking van de verspreiding van het virus, maar dat de verzending van luchtvracht doorgang blijft vinden gezien het economische en humanitaire belang.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder