Ledenvraag | In de warme zomermaanden dragen sommige van mijn werknemers een korte broek. Maar mag dat ook als ze bijvoorbeeld met zoutzuur bezig zijn?

Antwoord van EVO Ledenservice

Beschermende kleding wordt gebruikt in situaties waarin de gebruiker door risico's van buitenaf kans loopt op gezondheidsschade of lichamelijk letsel. Het kledinggebruik van medewerkers hangt nauw samen met de Risico-inventarisatie en evaluatie, een zogeheten RI&E. Bedrijven met meer dan 25 medewerkers zijn verplicht volgens de Arbowet verplicht om deze RI&E laten toetsen/uitvoeren door een gecertificeerde deskundige.

Deze inventarisatie is vooral bedoeld wanneer er iets voorvalt. Zo kan de werkgever hard maken bij de rechter dat er geen risico aanwezig was dat er iets kon gebeuren en wordt aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen voorkomen. Dat kan echter alleen als de richtlijnen/instructies bij de medewerkers bekend zijn, geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig zijn en de regelgeving bewust niet door de medewerkers nageleefd zijn.

Gevaarlijke stoffen

Wanneer een bedrijf met gevaarlijke stoffen werkt, is het bijvoorbeeld uitgesloten dat er een medewerker in korte broek rondloopt. Bij dit bedrijf zou het dragen van een korte broek of rok alleen mogelijk zijn als het uitgesloten is dat de werknemer ooit in aanraking kan komen met de gevaarlijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan de receptioniste, die nooit in de productieomgeving komt. Dit risico dient dus ook opgenomen te zijn in de RI&E.

Voor vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen en kledingvoorschriften van chauffeurs, heftruckchauffeurs, logistiek medewerkers en ander logistiek personeel kunnen leden contact  opnemen met de EVO-ledenservice. EVO ondersteunt bedrijven ook bij het uitvoeren van RI&E.

Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) laten uitvoeren