Kroatië schiet Hollands wegvervoer te hulp

In samenwerking met de Kroatische autoriteiten worden Kroatische kaarten gemaakt en uitgeleverd aan Nederlandse werkplaatsen.

Nederland gaat slimme tachograafkaarten in Kroatië aanschaffen om te voorkomen dat vrachtauto’s onnodig stil komen te staan. In maart bleek dat er vertraging ontstond bij de levering van werkplaatskaarten voor deze tachograaf. Hierdoor ontstond het gevaar dat nieuwe vrachtauto’s met een slimme tachograaf niet op tijd geijkt en gekeurd konden worden en daardoor niet de weg op mogen. Wij zijn tevreden dat de inspanningen en constructieve houding van verschillende partijen heeft geleid tot het snel realiseren van een werkwijze om eventuele schade voor handels- en productiebedrijven zo veel mogelijk te voorkomen.

De slimme tachograaf wordt verplicht voor nieuwe vrachtauto’s vanaf 15 juni 2019. Deze kunnen alleen geactiveerd en geijkt worden met werkplaatskaarten die in maart beschikbaar hadden moeten zijn. In maart bleek echter dat er een vertraging van twee maanden in de levering van deze kaarten werd verwacht. Na een brandbrief van ons, TLN, KNV, Rai Vereniging en Bovag zijn partijen uitgenodigd door het ministerie voor overleg over een noodoplossing. Het ministerie deelde de zorgen van de brancheorganisaties over de gevolgen van de vertraging, maar zag geen mogelijkheden om in Nederland zelf voor een oplossing te zorgen. De afgelopen weken is hard gewerkt door I&W, ILT en Kiwa in constructief overleg met de betrokken branches om voor elkaar te krijgen dat Nederland Kroatische werkplaatskaarten in kon kopen. Daarvoor was echter ook Europese toestemming benodigd. Deze toestemming is vandaag door de Europese Commissie gegeven.

In eerste instantie komen er 300 kaarten beschikbaar, later komen er nog 300 bij. In overleg met de betrokken organisaties is een selectie gemaakt van de werkplaatsen voor de meest effectieve verdeling van het beperkt aantal kaarten, zodat het ijken en keuren van nieuwe voertuigen zo efficiënt mogelijk kan worden gestart. De eerste set kaarten zal vanaf 15 april beschikbaar zijn. De kaarten zullen een beperkte geldigheidsduur hebben.

Deze oplossing voorkomt verdere schade als gevolg van stilstand van vrachtauto’s. Daarnaast heeft de minister aangegeven dat Kiwa een schadeprocedure zal inrichten. Heeft u als gevolg van de vertraging in de afgelopen maand toch schade hebben opgelopen, neem dan contact op met onze ledenservice: ledenservice@evofenedex.nl.

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder