16-08-2013  De Kamer van Koophandel (KvK) kondigde vorig jaar aan flink te gaan reorganiseren. In de komende maanden worden er 25 regiokantoren van de KvK gesloten. Dit betekent dat bedrijven daar niet meer terecht kunnen aan de balie voor de afgifte van exportdocumenten, zoals EUR.1, certificaten van oorsprong of ATA-carnets.

Bewijs van oorsprong

Er blijven na 1 november vier vestigingen van de KvK over in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem waar bedrijven terecht kunnen voor de afgifte van exportdocumenten. Bedrijven zullen dus opnieuw moeten nadenken over de meest efficiënte wijze van het verkrijgen van een bewijs van oorsprong.

Opties

Zij hebben daarbij verschillende opties:

  • De normale procedure, aanvraag aan de balie
  • De digitale procedure, aanvragen via ‘Digitale afgifte Exportdocumenten’ bij de KvK en vervolgens op bedrijfslocatie printen
  • Gebruikmaken van de vergunning Toegelaten Exporteur (factuurverklaring)
  • Gebruikmaken van de combinatievergunning Toegelaten Exporteur (factuurverklaring) met uw logistiek dienstverlener
  • Zelfstandige oorsprongsverklaringen voor zendingen onder de 6000 euro

Kennis

De grote en eventueel middelgrote exporteurs beschikken veelal over de kennis van internationale oorsprongsregels en kunnen relatief eenvoudig een aanvraag doen voor de vergunning Toegelaten Exporteur. Exporteurs in het midden- en kleinbedrijf hebben die kennis in veel gevallen ook, maar maken logischerwijs een eigen afweging van de investeringen en het rendement.

Combinatievergunning

Exporteurs die niet zelf beschikken over de kennis en kunde en/of uit economische overwegingen niet willen beschikken, kunnen de combinatievergunning aanvragen zodat ze de betreffende diensten kunnen uitbesteden. Ook distributiecentra kunnen gebruikmaken van de vergunningen Toegelaten exporteur.

Digitale procedure

EVO beveelt de digitale procedure bij de KvK aan in de gevallen dat u regelmatig fysieke documenten nodig heeft. De oplossing met minste administratieve lasten is het gebruik van de vergunning Toegelaten Exporteur of de combivergunning Toegelaten Exporteur. Verder is EVO in de lobby bezig het proces rondom de afgifte van exportdocumenten verder te stroomlijnen. Daarover later meer.

Advies

Ondernemers die nader advies willen over welke wijze van het verkrijgen van exportdocumenten het best bij hen past, kunnen contact opnemen met EVO-Ledenservice, telefoon 079 3467 346.