Lagerhuis stemt 9 januari over brexit-wet

Britse brexit-wet níet identiek aan terugtrekkingsakkoord

06-01-2020  Dit jaar verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) naar alle waarschijnlijkheid de Europese Unie (EU). De nieuwe deadline die is vastgesteld voor een akkoord, is 31 januari 2020. Op donderdag 9 januari aanstaande stemt het Lagerhuis opnieuw over de brexit-wet, inclusief alle amendementen. Daarna moet het Hogerhuis de wet nog goedkeuren. Als het Britse parlement én het Europees Parlement het terugtrekkingsakkoord voor de deadline goedkeuren, wordt een no deal brexit voorlopig voorkomen. Er is dan tot 31 december 2020 sprake van een overgangsperiode waarin vrijwel niets verandert.

De brexit-wet die premier Boris Johnson heeft voorgelegd aan het parlement, is niet identiek aan het terugtrekkingsakkoord. Dit akkoord bevat afspraken over de rechten van EU-burgers in het VK en Britten in de EU. Voor hen verandert er voorlopig vrijwel niets. Ook zijn er afspraken gemaakt over hoeveel en hoelang de Britten meebetalen aan de Europese begroting. Bovendien is er een alternatieve oplossing beschreven voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Geen verlenging overgangsperiode

Als het niet lukt per 31 december 2020 een nieuwe handelsrelatie met de EU te bekrachtigen, is een no deal brexit vanaf deze datum alsnog aan de orde. Het VK wordt dan naar alle waarschijnlijkheid een derde land omdat Johnson de mogelijkheid de overgangsperiode eenmalig met twee jaar te verlengen uit de brexit-wet heeft gehaald. Deze overgangsperiode was bedoeld om meer tijd te hebben voor de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en het VK.

Voorbereidingen brexit

Een no deal brexit betekent dat je voorafgaand aan het importeren en exporteren naar of via het VK een douaneaangifte moet worden gedaan. Bedrijven die handel drijven met of via het VK doen er dan ook goed aan door te gaan met hun voorbereidingen op een brexit, no deal of niet.

Speciaal voor de brexit heeft evofenedex een handige whitepaper gemaakt. Deze bevat vijf aandachtspunten en veertig concrete acties die je nu al kunt ondernemen om verrassingen te voorkomen.

 

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder