15-03-2016  Het is bijna 1 april. Vanaf dat moment gaat België tol heffen op alle belangrijke wegen. Ondernemers die geen tolkastje hebben krijgen kunnen gebruik maken van de twee onderstaande mogelijkheden.

Service Points

Mocht een bedrijf te laat zijn met het bestellen van de OBU (On Board Unit, het ‘tolkastje’ in de volksmond) of slechts eenmalig of sporadisch door België rijden, dan kunnen truckchauffeurs via een fast-trackprocedure een OBU krijgen bij een servicepunt.

Dit is een mogelijkheid in gevallen waarbij er geen OBU is besteld via de Road User Portal. Deze OBU’s zijn beschikbaar op de diverse servicepoints bij de Belgische landsgrenzen. Hier betaalt de chauffeur 135 euro borg voor een tijdelijke unit en een prepaid-bedrag. Hij krijgt dan een OBU, een pincode en een ontvangstbewijs. Hiermee kan hij zijn weg binnen België vervolgen. Bij de servicepoints kan de chauffeur naderhand de OBU ook weer inleveren en/of het prepaid-saldo opwaarderen. Op de plattegrond van de Satellic website is een overzicht te vinden van de service points.

Vertraging

De kans is groot dat de OBU’s op sommige servicepoints al uitverkocht zijn vanwege de grote vraag. De administratieve afhandeling kost bovendien tijd, waardoor het verstandig is rekening te houden met vertragingen tijdens de rit. Op de gok België inrijden zonder een OBU wordt ten strengste afgeraden, want een bekeuring is duur. Niet voldoen aan de tolwetgeving kan een boete van 1000 euro per controle opleveren.

EVO aanbod

Nauwe samenwerking tussen EVO en DKV levert een even handig als voordelig tolaanbod voor EVO-leden op. In verband met de hausse aan aanvragen kiest DKV Euro Service momenteel wel voor een snellere – alternatieve registratie methode. Vanaf 1 april 2016 loopt de registratie weer volledig via DKV.

Klant van DKV
Indien een EVO-lid al klant is van DKV en de boxen nu nog wil bestellen, ontvangt hij van DKV een “virtuele tankkaart”. Ondanks eerdere berichtgeving dat de klant niets meer hoeft te doen wordt hij toch gevraagd met deze “virtuele tankkaart” zijn OBU’s zelf te bestellen op de website van Satellic. De bestelling wordt dan direct gekoppeld aan de “virtuele tankkaart” en verschijnt daarmee op de DKV-factuur.

Nog geen klant van DKV
Aan ondernemingen die klant willen worden van DKV Euro Service wordt gevraagd de bestelling direct bij Satellic te plaatsen. Nadat de aanmelding bij DKV is verwerkt bestaat de mogelijkheid om de OBU’s te koppelen aan de DKV kaart zodat bij DKV alles onder één dak en in één afrekening verwerkt kan worden.

Vanaf 1 april 2016 pakt DKV Euro Service de normale gang van zaken op, waarbij de gehele registratie weer via DKV zal verlopen. 

Meer informatie over dit OBU aanbod