Duitsland wil btw gaan heffen over leaseauto’s die Nederlandse bedrijven verstrekken aan Duitse werknemers.

Het betreft het gebruik van door Nederlandse werkgevers aan in Duitsland woonachtige werknemers ter beschikking gestelde leaseauto’s.

Wetgeving

Duitsland stelt zich op het standpunt dat het ter beschikking stellen van een leaseauto aan een werknemer in de meeste gevallen als een prestatie tegen vergoeding kwalificeert voor de btw. Dit heeft als gevolg dat er op grond van de btw-wetgeving sprake is van verhuur van de aan de in Duitsland woonachtige werknemer. Deze dienst is in Duitsland belast.

De Nederlandse werkgevers moeten zich in Duitsland registreren voor de btw en voor het privégebruik van de auto’s Duitse btw op aangifte te voldoen. Het goede nieuws is dat in deze btw-aangifte ook betaalde Duitse btw in aftrek gebracht kan worden.

Administratieve last

Voor Nederlandse werkgevers betekent dit een administratieve lastenverzwaring, omdat zij zich in Duitsland moeten gaan registreren voor de btw. EVO vindt dit een onwenselijke situatie en zal dit bij de betrokken autoriteiten aankaarten.

EVO-Kennisbank

EVO-leden kunnen voor meer informatie over btw terecht op Btw-Plaza, een samenwerking van EVO met Van Driel Fruijtier btw-specialisten.