Leden aan het woord | ENS Clean Air

Bezorgers van schone lucht

4-11-2019  Fijnstof is een ziekteverwekker. Het is niet zichtbaar met het blote oog maar bevindt zich overal. Moeder en dochters Van de Vorle hebben een oplossing voor dit probleem: hun bedrijf ENS Clean Air produceert machines die fijnstof omzetten in grofstof.

Volgens het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid is meer dan een derde van de veehouders besmet met de MRSA-bacterie. Die bacterie kan zich niet zelfstandig verspreiden, maar zweeft door de lucht door zich aan een stofdeeltje te hechten. In 2008 kwamen microbiologen bij de Brabantse ondernemers Peter en Lia van de Vorle uit Gassel voor een oplossing. Niet vreemd, want zij hebben een bedrijf dat beschermingsmiddelen levert om verspreiding van bacteriën en virussen in ziekenhuizen te voorkomen. “Zij vroegen ons of wij iets wisten om de lucht in stallen gezond te maken”, vertelt Lia van de Vorle. “In onze zoektocht kwamen we terecht bij de TU Delft en konden we het patent op luchtzuivering met behulp van positieve ionisatie kopen. Vervolgens zijn we apparaten gaan ontwikkelen die de lucht aanzuigen en stofdeeltjes een positieve lading geven. Die stofdeeltjes worden aangetrokken door een negatief geladen collectorplaat waar ze samenklonteren tot grove stofdeeltjes.” De techniek verkopen aan veehouders bleek niet eenvoudig; in andere sectoren ging dat beter. “Met deze techniek is het niet alleen mogelijk de lucht te zuiveren van fijnstof, maar ook van geuren die zich aan de fijnstofdeeltjes hechten”, merkt dochter Esmée van de Vorle op. “We konden een veevoederbedrijf helpen met het terugdringen van stof- en geuroverlast voor de omgeving.” Veel belangstelling kwam ook van beheerders van parkeergarages. “In Weert staan onze luchtzuiveringsinstallaties al weer een tijd in de garages op de P-route en een internationale exploitant van parkeergarages heeft kortgeleden de eerste installatie laten plaatsen. Door de inzet van onze techniek wordt zowel de ingaande stadslucht als de lucht in de garages gezuiverd en wordt schone lucht naar buiten geblazen.” De techniek blijkt ook op andere manieren toepasbaar. Van de Vorle: “Ravo, bekend van straatveegmachines, biedt de techniek aan om te zorgen dat zijn voertuigen geen fijnstof verspreiden, maar schone lucht."

Bestuurskunde

Vijf jaar geleden is ENS Environmental Nano Solutions van Gassel naar Cuijk verhuisd, waar het bedrijf zich vestigde in het voormalige Oblatenklooster, waarna Lia de leiding heeft overgedragen naar haar dochters, die ieder een eigen rol kregen. Esmée van de Vorle kreeg de algemene leiding. Zij vertelt dat zij oorspronkelijk een andere toekomst voor zich zag. “Ik ging in Nijmegen bestuurskunde studeren. Dat is een onderwerp dat mij boeit. Ik heb altijd de gedachte gehad om voor het familiebedrijf te gaan werken, maar had daarbij één grote angst: dat ik het niet meer leuk zou vinden naast het werk iets met mijn familie te doen.” Dat is zeker niet het geval. “We zien elkaar alsnog elk weekend en eten vaak ’s avonds ook nog samen. Ik voel me zeer thuis bij ENS, hier liggen voor mij de kansen op ontwikkeling van mezelf en van het bedrijf.” “Mijn studie is voor mij wel nuttig geweest”, vervolgt ze. “Ik heb geleerd welke belangen er in organisaties spelen en hoe en waarom bepaalde afwegingen moeten worden gemaakt. Het maakt dan niet uit of je het over internationaal, nationaal of lokaal bestuur hebt, het is ook toepasbaar voor het beleid van een bedrijf. Als ik bij een ambassade of een belangenorganisatie op bezoek ben, komt die kennis van pas.”

Esmée van de Vorle

Naam Esmée van de Vorle
Leeftijd 28 jaar
Bedrijf ENS Clean Air 
Plaats Cuijk
Functie General manager

Internationaal

Als internationaal werkzame ondernemer komt Van de Vorle op de nodige ambassades. “In april was ik in Delhi op de ambassade om met Nederlanders en Indiërs Koningsdag te vieren. Dat bewees dat ik voor het ontwikkelen van buitenlandse markten veel heb aan Nederlandse ambassades. Zij helpen mij met het vinden van bruikbare contacten en kennen de valkuilen in een land. We hebben eerder contacten gelegd in India, maar dat ging altijd via tussenpersonen en dat bemoeilijkt het zakendoen.” Van de Vorle wil graag van andere ondernemers leren. “Vooral van de wat oudere ondernemers. Zij hebben ervaring in de wereld en durven ook te zeggen waar ze hebben gefaald. Het gaat dan niet alleen over de succesverhalen, maar ook over de valkuilen. Alleen maar opscheppen over hoe geweldig je het doet, daar heb ik niet zoveel aan.”

Voorspellen

Contacten met onderzoekers zijn ook van belang, zegt zij. “Met hulp van natuurkundigen en bouwkundigen van de TU Eindhoven kunnen we op dit moment met computersimulaties de effecten van het lokaal reinigen van fijnstof op de totale luchtkwaliteit voorspellen. En met andere partijen doen we onderzoek naar hergebruik van de afgevangen stof in nuttige toepassingen. Eén toepassing hebben we al. Een deel gaat naar Studio Dust, waar het als grondstof wordt gebruikt om servies, met de naam serVies, te maken. Met dat keramiek creëren we bewustzijn voor de problematiek rond luchtvervuiling.”


Proefabonnement


Dit artikel is eerder verschenen in evofenedex magazine en geschreven door Ed Coenen. evofenedex magazine is ons ledenblad, met toegankelijke informatie over de wereld van transport en logistiek. evofenedex magazine zet op een rij wat nieuwe overheidsregels betekenen voor je dagelijkse bedrijfspraktijk, hoe je moet omgaan met juridische kwesties en het biedt praktische handvatten als het gaat om magazijnhulpmiddelen, personeelsbeleid, automatisering en wagenpark. Vraag nu kosteloos het proefabonnement aan.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder