Leden aan het woord | Everest Export

“Ik wil serieus werk maken van verduurzaming”

Vloermatten om sneeuw en vuil buiten te houden en vloerwissers om vuil en stof op te vangen. De matten zijn er voor kantoren en voor overgangen tussen natte en droge ruimten in fabrieken en magazijnen. Everest Export in Kerkrade levert schone matten af en haalt de vuile op voor reiniging in de eigen wasserij.

De wereld van vloerwissers was voor Henk Witteman niet onbekend toen hij in 2002 zijn eerste  wisser aan een bouwmarkt mocht leveren; eerder was hij verkoper in de textielreinigingsbranche. Maar het was niet gemakkelijk om zelf met vloerwissers verder te gaan, vertelt hij. “Ik had wel klanten, maar de doorbraak kwam pas nadat ik bij een Duitse vestiging van een logistiek dienstverlener hier in de buurt een paar wissers mocht afleveren voor een bijeenkomst van facility managers. Zij zochten een manier om schoon te maken zonder dat er stof op de dozen van klanten neerslaat en mijn vloerwisser kwam door hun test. Met mijn Clean & Recycle Service ben ik nu in heel West-Europa te vinden.”

Volgens Witteman zijn vloerwissers efficiënter dan bezems en veegmachines. “Als je stof opveegt, gaat het opdwarrelen en dan komt het ook op verpakkingen en machines in de winkel of het magazijn terecht. Daar heb je met een vloerwisser geen last van. Onze wissers zijn van katoen, en ze zijn geïmpregneerd met een witte minerale olie zoals die ook in cosmetica te vinden is. De wisser neemt daardoor veel meer vuil en stof op dan een veegmachine of schrobzuigmachine. Door het grote reinigingsoppervlak kun je er ook nog snel mee werken. Ook in hoekjes, onder machines en magazijnstellingen, plaatsen waar veegmachines niet komen.”

Vloerwissers op een opvoerband van de machine die het grover vuil verwijdert
Vloerwissers op een opvoerband van de machine die het grover vuil verwijdert.

 

Katoen

In het kantoor en in de wasserij zijn ook matten te zien. Dat is een ander product van zijn bedrijf. “We dragen met onze producten bij aan een schone en veilige bedrijfsvloer, of dat nu in een productiehal is, een winkel, showroom of magazijn. Vloermatten zijn de eerste hulpmiddelen om de inloop van vuil te voorkomen. Ook die matten verhuren we. We kunnen ze ook bedrukt leveren met logo van de klant of met afbeeldingen die bij zijn bedrijf passen. Ze worden ook regelmatig gereinigd.”

De matten zijn er voor kantoren en voor overgangen tussen natte en droge ruimten in fabrieken en magazijnen, vertelt Witteman. “De meeste zijn van synthetisch materiaal, maar ze zijn er ook in katoen en dat is een waanzinnig mooi product. Het is duurder, maar het neemt in één keer veel vocht op. Daardoor heb je aan een enkele mat genoeg waar je er anders vijf synthetische op een rij nodig hebt om te voorkomen dat mensen regen en sneeuw naar binnen lopen.”

Industriële wasmachines behandelen matten en vloerwissers, die daarna in folie verpakt naar de klanten teruggaan.
Industriële wasmachines behandelen matten en vloerwissers, die daarna in folie verpakt naar de klanten teruggaan.

 

Vernieuwing

Witteman zegt niet achterover te leunen nu het bedrijf goed loopt. “Ik wil de wisser op korte termijn verduurzamen en nieuwe producten introduceren. In de logistiek zie ik de automatisering toenemen, met automatische rollenbanen, waar veel stof onder komt. Ik wil vloerwissers leveren die daar functioneel zijn. Dat is niet gemakkelijk, want er gaat veel tijd en geld in zitten. Tegelijkertijd wil ik ook de productie van de wasserij verbeteren en kostenstijgingen zien op te vangen. Ik wil de prijs voor de afnemers niet verhogen, want ik wil de veldslag met concurrenten niet verliezen.”

Hij vertelt over een actie om het transport naar de klanten te veranderen. “Ik wil serieus werk maken van verduurzaming. Een goede stap in die richting is dat we niet langer met eigen busjes door West-Europa rijden, maar gebruikmaken van pakketdiensten. We dragen daarmee bij aan de CO2-reductie.”

Voor de klanten was het geen probleem volgens Witteman. “Het kwam de meesten zelfs beter uit. Als een van onze chauffeurs de wissers kwam ophalen, moesten ze vaak nog door de klant worden verzameld en kregen we maar de helft mee terug om te reinigen. Nu de klanten de wissers in een doos moeten doen, krijgen we vrijwel alle wissers terug. We bezoeken de afnemers nog wel regelmatig. We willen wel contact blijven houden.”

Naam Henk Witteman
Leeftijd 52 jaar
Bedrijf Everest Export
Plaats Kerkrade
Functie Eigenaar


Proefabonnement

Dit artikel is eerder verschenen in evofenedex magazine. evofenedex magazine is het ledenblad van onze vereniging, met toegankelijke informatie over de wereld van transport en logistiek. evofenedex magazine zet op een rij wat nieuwe overheidsregels betekenen voor je dagelijkse bedrijfspraktijk, hoe je moet omgaan met juridische kwesties en het biedt praktische handvatten als het gaat om magazijnhulpmiddelen, personeelsbeleid, automatisering en wagenpark. En, volgens de 360 graden signatuur; leren van collega-leden door praktische cases uit het netwerk zoals deze case over Everest Export. Vraag nu kosteloos het proefabonnement aan.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder