Leden aan het woord | Pas Reform

Broeden op innovatie

04-04-2019  In het laboratorium van de Pas Reform Academy in Doetinchem demonstreert bioloog Lotte Hebbink de controle van broedeieren en kennisoverdracht aan klanten. In de academy informeert zij de broedmeesters van gespecialiseerde broederijen over de ontwikkeling van ei tot gezond kuiken. Zij doet in de fabriek van Pas Reform in Zeddam ook zelf onderzoek en is met andere specialisten betrokken bij innovaties in de broedtechnologie. De klanten kopen productielijnen met als kern computergestuurde klimaatkamers die in exact drie weken kuikens voortbrengen. Met duizenden tegelijk.

De Achterhoek is een regio met veel productiebedrijven die gereedschappen en machines voor landbouwers zijn gaan maken en de wereld veroverden. Honderd jaar geleden legde Gerrit Pas in het  dorp Zeddam de basis voor een fabriek van automatische broedmachines. In de broedmachine die Pas Reform aan broederijen verkoopt, gaan 130 duizend eieren. “Dat is de grootste machine”, vertelt CEO Harm Langen in de fabriek in Zeddam. “Het zijn klimaatkamers waarin broedeieren achttien dagen verblijven. Daarna worden ze overgelegd in uitkommachines, waar de kuikens na drie dagen uitkomen. Het zijn prachtige machines die rond elk ei hetzelfde microklimaat leveren van warmte, luchtvochtigheid en CO2. Volledig automatisch gestuurd.”

Het bedrijf viert dit jaar het honderdjarig bestaan. In 1919 begon dorpssmid Gerrit Pas een fabriek in broedmachines. Hij had Duitse machines verkocht en vond dat hij zelf een betere kon maken. Reform werd zijn merk. In de jaren dertig wist Pas het broeden te mechaniseren en zijn zonen zijn in de jaren  vijftig machines gaan exporteren. Langen: "Onze machines gaan nu de hele wereld over. We doen het goed in Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Er zijn enkele andere grote leveranciers, maar wij bieden het hele pakket voor inrichting van een broederij, inclusief kennisoverdracht en het op afstand meekijken als er over broedprocessen vragen zijn.”

“Ook in Azië en Afrika zien we sterke groei”, vervolgt hij. “In alle landen waar de welvaart groeit, neemt ook de vleesconsumptie toe en dan gaat het meestal om pluimveevlees. Het is redelijk gemakkelijk en zonder religieuze belemmeringen te produceren. De komende paar jaar wil ik vooral grotere stappen maken in China. We hebben er een vertegenwoordiging, maar we doen er nog weinig. Er zijn veel lokale concurrenten met lage prijzen, maar ik denk dat we daar wel een kans maken. China automatiseert productieprocessen en wij bieden dat.”

In het distributiecentrum van Pas Reform in Doetinchem bundelen medewerkers de producten van toeleveranciers tot een pakket voor opbouw van een broedmachine.
In het distributiecentrum van Pas Reform in Doetinchem bundelen medewerkers de producten van toeleveranciers tot een pakket voor opbouw van een broedmachine.

 

Onderzoek

Pas Reform is een wereldspeler en investeert in onderzoek om dat te kunnen blijven. Dat onderzoek richt zich op biologie en besturingstechniek. Academisch afgestudeerde biologen doen onderzoek naar wat er nodig is voor de groei van het embryo in het ei en de ontwikkeling van gezonde kuikens. Informatietechnici onderzoeken hoe wetenschappelijke inzichten kunnen worden vertaald in besturingssoftware. “We zijn een machinebouwer, kennisinstelling en softwarebedrijf in één”, zegt Langen. “Daarmee lopen we in de pas met de pluimveehouderij. Broederijen worden grote, data-gestuurde bedrijven. Dat verlangen afnemers ook, want alles moet traceerbaar zijn.”

Het bedrijf biedt data-analyse op afstand. Dat is nodig als er storingen zijn, maar het kan verder gaan. Langen: “Als de klant het wil, kijken wij met hem mee in zijn productieproces. Zo kunnen we de broedmeester helpen zijn bedrijf beter te laten draaien. In theorie kunnen we de productie op afstand overnemen. Zover is het nog niet, er zitten veel haken en ogen aan, maar broeden als service is wel een toekomstbeeld.”

Langen vertelt dat samenwerking met derden wordt gezocht. “We maken niet meer alles zelf, we werken met veel toeleveranciers samen. Wij zijn goed in broedtechniek en ons zusterbedrijf Lan Handling Technologies in Tilburg levert ons de apparatuur en software voor geautomatiseerde handling. Zij zijn bekend in de voedingsmiddelenindustrie. Hier in Zeddam assembleren we componenten en in ons distributiecentrum in Doetinchem stellen we de pakketten samen die op locatie bij de klant in elkaar worden gezet, altijd onder toezicht van een van onze specialisten.”

Wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van embryo's en jong pluimvee laat het bedrijf op het wereldtoneel voorop lopen.
Wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van embryo's en jong pluimvee laat het bedrijf op het wereldtoneel voorop lopen.

 

Samenwerken

Op het gebied van onderzoek werkt het bedrijf ook samen met anderen. “Zo heeft Philips Lighting ons geholpen met licht in de uitkommachine, waar eieren de laatste drie dagen verblijven en waar de kuikens uit het ei kruipen. Dat leverde een bijdrage aan het welzijn van de eendagskuikens. Met andere bedrijven hebben we voedsel samengesteld dat kuikens zonder kans op besmetting kunnen eten.” Het bedrijf is onderdeel van een grotere organisatie. In de jaren tachtig heeft de familie Pas het bedrijf verkocht aan de Ten Cate Group en sinds 2011 maakt het deel uit van Hydratec, een beursgenoteerde onderneming waarin de Almelose ondernemer Egbert ten Cate een meerderheidsbelang heeft. Langen kan het bedrijf als een ondernemer leiden, merkt hij op. “Dit bedrijf moet winst maken, dat zien alle aandeelhouders graag, maar het gaat hier niet alleen om de winst op korte termijn. We zijn een zelfstandig bedrijf binnen de groep en Hydratec geeft ons de ruimte om in research te investeren en marktaandeel te winnen door voorop te lopen. Met ongeveer honderdvijftig medewerkers  is dit geen heel groot bedrijf, ik ken alle medewerkers. Het is geen familiebedrijf, maar het is hier wel een grote familie.”

“ Onze machines gaan nu de hele wereld over”
“Onze machines gaan nu de hele wereld over”

Proefabonnement

Dit artikel is eerder verschenen in evofenedex magazine en geschreven door Ed Coenen. evofenedex magazine is ons ledenblad, met toegankelijke informatie over de wereld van transport en logistiek. evofenedex magazine zet op een rij wat nieuwe overheidsregels betekenen voor je dagelijkse bedrijfspraktijk, hoe je moet omgaan met juridische kwesties en het biedt praktische handvatten als het gaat om magazijnhulpmiddelen, personeelsbeleid, automatisering en wagenpark. Vraag nu kosteloos het proefabonnement aan.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder