Leden evofenedex bezoeken Europese instituten in Brussel

Europese Commissie is geen voorstander van de verplichte terugkeer van het vrachtvoertuig

25-11-2019  De leden van de raden voor Spoor- en wegverladers van evofenedex hebben afgelopen week een gezamenlijk werkbezoek gebracht aan Brussel. In de Belgische hoofdstad huizen immers de Europese Commissie en het Europees parlement, die samen met de lidstaten een groot deel van de regels bepalen die voor handel en logistiek relevant zijn. evofenedex is daarom ook in dat circuit zichtbaar actief. In nauwe samenwerking met de European Shippers’ Council is de leden een mooi programma aangeboden, waarbij vertegenwoordigers van verschillende Europese instellingen de leden meenamen in het Europese speelveld.

De vertegenwoordiger van de Europese Commissie nam de groep mee in de laatste onderhandelingsronde over het mobiliteitspakket. Dit pakket gaat over talrijke regels op het gebied van wegtransport en daar zitten nog niet alle spelers op dezelfde lijn. Uit het gesprek werd in ieder geval duidelijk dat de Europese Commissie geen voorstander is van de, in het pakket voorgestelde, verplichte terugkeer van het vrachtvoertuig. Dat is goed nieuws, want ook evofenedex ziet hier niet veel in. Daarnaast zei de vertegenwoordiger van de Commissie dat de Commissie de regels in het pakket over cabotageregels ziet als stap op weg naar gehele liberalisering van de Europese transportmarkt. Een doel dat ook evofenedex in Europa nastreeft.

Eén Europees spoornetwerk

De uitsmijter van de dag was een bezoek aan het Europees Parlement. We werden ontvangen door de vicevoorzitter van ‘Renew Europe’, VVD-Europarlementariër Malik Azmani. Uiteraard brachten de spoorraadsleden de eenwording van het Europese spoornet ter sprake. Hoewel er één Europees treinmanagementsysteem is, zien de bij evofenedex aangesloten handels- en productiebedrijven in de praktijk toch weer de introductie van verschillende veiligheidssystemen in de lidstaten. Volgens Azmani is dat inderdaad het geval, maar heeft dit vraagstuk tijd nodig om serieuze stappen vooruit te zetten binnen Europa. De compromispolitiek in Brussel faciliteert verandering, maar traag.

CETA

Tot slot kaartte de groep bij Azmani ook nog de zorgen aan over het ratificatieproces van het handelsverdrag van de Europese Unie met Canada. Dat juist de Nederlandse politiek hier in meerderheid tegen lijkt te zijn, stuit op veel onbegrip. Azmani beaamde dat beeld. Nederland scoort met dat standpunt in Brussel ook geen punten. Des te belangrijker is het dat ondernemersverenigingen zoals evofenedex zich juist ook in Den Haag hard voor maken.

Vervolg

De aanwezige leden concludeerden na afloop van het bezoek aan Brussel in meerderheid dat het een zeer informatieve en zinvolle dag was geweest die voor herhaling vatbaar is. Inhoudelijk blijven de beleidsadviseurs van evofenedex de genoemde dossiers natuurlijk volgen en beïnvloeden. Alle relevante ontwikkelingen op deze dossiers worden besproken in en om raadsvergaderingen maar natuurlijk ook in nieuwsberichten, via onze evofenedex Nieuwsflits, met alle leden gedeeld.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder