Ledenvraag | AEO-aantoningsdossier

Leestijd : 2 minuten

4-12-2020  Een lidbedrijf van ons heeft een vergunning voor Authorised Economic Operator (AEO). Dit bedrijf werd door de Douane gevraagd of ze over een aantoningsdossier beschikken. Ze willen nu graag weten aan welke eisen dit dossier moet voldoen.

Welke vraag is precies gesteld?

Wij zijn in het bezit van een vergunning voor Authorised Economic Operator (AEO) en hebben van de Douane de vraag gekregen of wij over een aantoningsdossier beschikken. Weten jullie aan welke eisen zo’n dossier moet voldoen?”

Antwoord ledenservice

Na het verkrijgen van een AEO-vergunning zul je deze moeten onderhouden. Dit onderhoud bestaat uit het beheer en de regie. Deze twee punten zul je bij de douane moeten aantonen en vastleggen als bewijsvoering voor het continueren van de vergunning. Het aantoningsdossier heeft geen vast format en is vormvrij. Het is belangrijk een goede basis te leggen voor de AEO-vergunning. Het Handboek Douane is hier een ideaal uitgangspunt voor.

Vanuit dit handboek kun je verwijzen naar de interne controles, de audits, de opzet, het bestaan, de uitvoering en de verbeteringen. Want al deze elementen moet je vastleggen. Wanneer je een interne controle uitvoert, leg je niet alleen de uitkomst van de controle vast. Je registreert ook waar je op gaat controleren. De gegevens van het gecontroleerde item, de uitkomst van de controle en eventuele acties en verbeteringen moeten allemaal worden geregistreerd. Wanneer je niet beschikt over het Handboek, is het raadzaam een zogenoemde master file aan te leggen. Hierin kun je alle elementen opnemen en registreren, zoals procedures, instructies en controles.

Wil je een AEO-vergunningen aanvragen of wil je meer weten over het behouden van je AEO-vergunning? evofenedex ondersteunt je hier graag bij.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder