Bepaling douanewaarde op aangifte

Leestijd: 1 minuten

17-9-2021  Een lidbedrijf van ons wil weten welke douanewaarde er moet worden aangeven op de invoeraangifte in het geval van korting bij een vooruitbetaling of bij betaling binnen een bepaalde termijn. Welke wettelijke voorschriften zijn van toepassing en is er een voorbeeld beschikbaar?

Welke vraag is precies gesteld?

Een van onze leden stelde deze vraag: mijn bedrijf importeert beeldschermen vanuit het Verre Oosten. Welke douanewaarde moet ik vermelden op mijn invoeraangifte als ik korting krijg omdat ik binnen een betaalde termijn betaal? Of omdat ik vooruitbetaal?

 

Antwoord ledenservice

Een korting mag u in mindering brengen op de douanewaarde, de waarde die uw goederen bij invoer hebben aan de buitengrens van de EU. Althans, als deze korting betrekking heeft op de in te voeren goederen. Dit geldt ook als u die korting pas later, na het doen van de aangifte, toepast. De korting moet blijken uit de factuur, maar kan ook contractueel vastgelegd zijn.

Korting bij betaling binnen dertig dagen komt bijvoorbeeld vaak voor. Als u de goederen nog niet hebt betaald op het tijdstip van aangeven voor het vrije verkeer, mag u de prijs op het tijdstip van betaling als basis voor de douanewaarde nemen. Dat is dus de prijs met korting.

De douanewaarde voor de aangifte berekent u als volgt:

Verkoopprijs: 100.000 euro
Korting bij betaling binnen 30 dagen: 2 procent
Douanewaarde met korting: 100.000 euro /- 2000 euro = 98.000 euro

Bij een controle achteraf door de douane moet u kunnen aantonen dat u het in de aangifte vermelde bedrag daadwerkelijk hebt betaald. Bij kortingspercentages hoger dan drie procent stelt de douane zeker vragen, omdat een dergelijk percentage ongebruikelijk is bij internationaal zakendoen.

In het geval van korting bij vooruitbetaling is het netto betaalde bedrag basis voor de berekening van de douanewaarde. Dan wordt immers doorgaans betaald vóórdat de goederen worden aangegeven.

Hulp nodig?

Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met onze ledenservice via 079 - 34 67 346 of e-mail naar ledenservice@evofenedex.nl.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder