Bepaling douanewaarde op factuur

Leestijd: 1 minuten

17-9-2021  Een lidbedrijf van ons wil weten welke douanewaarde er moeten worden aangeven op de factuur in het geval van een vooruitbetaling of korting bij een bepaalde afname. Welke wettelijke voorschriften zijn van toepassing en is er een voorbeeld beschikbaar?

Welke vraag is precies gesteld?

"Welke douanewaarde moeten we aangeven op een factuur in het geval van vooruitbetaling of korting (percentage of bedrag) bij een bepaalde afname? Is wettelijk voorgeschreven hoe wij dit op de factuur moeten vermelden?”

Antwoord ledenservice

Kortingen mag je in mindering brengen voor de bepaling van de douanewaarde mits zij betrekking hebben op de in te voeren goederen. Dit geldt ook als die korting pas later, na het doen van de aangifte, toegepast wordt. De korting moet blijken uit de factuur, maar kan ook contractueel vastgelegd zijn. Je zult dus bij de douane aannemelijk moeten kunnen maken dat je die korting ook daadwerkelijk hebt gekregen. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit de betaling aan de verkoper. Er gelden hiervoor geen wettelijke regels, maar op de factuur moet je wel duidelijk het soort korting vermelden en om welk bedrag of percentage het gaat. Korting bijvoorbeeld bij betaling binnen dertig dagen komt vaak voor. Op de factuur kun je dit als volgt vermelden:

Verkoopprijs: 100.000,- euro
Korting bij betaling binnen 30 dagen: 2 procent
Waarde met korting: 100.000,- euro /- 2000,- euro = 98.000,- euro
Als basis voor de douanewaarde mag je dan 98.000,- euro nemen

In tegenstelling tot korting, mag vooruitbetaling niet van de douanewaarde afgetrokken worden. 

Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met onze ledenservice via 079 - 34 67 346 of e-mail naar ledenservice@evofenedex.nl.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder