Ledenvraag | consequenties levering ICC Incoterms® DAP bij brexit

Leestijd 2 minuten

16-4-2021  Een lidbedrijf van ons levert goederen in het Verenigd Koninkrijk. Op verzoek van een klant overweegt het bedrijf te leveren tegen de Incoterms®-regel Delivered At Place (DAP) in plaats van Ex Works (EXW). Voordat ze definitief beslissen, vragen ze de ledenservice om extra informatie.

Welke vraag is precies gesteld?

Wij leveren altijd onder de ICC Incoterms® 2020-regel Ex Works (EXW). Deze regel gebruiken we dus ook bij levering aan klanten in het Verenigd Koninkrijk (VK). Nu vraagt een Britse klant of wij willen overgaan op de Incoterms®-regel Delivered At Place (DAP). Wie is er dan verantwoordelijk voor de inklaring en waarmee moeten wij verder rekening houden?

Antwoord ledenservice

Het VK is nu geen lidstaat van de Europese Unie (EU) meer, maar een derde land. Dit betekent dat er voor een zending van Nederland naar het VK een douane-uitvoeraangifte (uit de EU) en een douane-invoeraangifte in het VK moeten komen. Bij de invoer in het VK kan het zo zijn dat naast de invoer-btw, de Britse klant ook invoerrechten moet betalen. Dat is weer afhankelijk van de oorsprong van de goederen. Zijn de goederen geproduceerd in bijvoorbeeld China, dan is de oorsprong China. Zijn de goederen geproduceerd in de EU, dan is de oorsprong EU. De EU heeft met het VK een handelsakkoord gesloten waardoor goederen van EU-oorsprong in het VK zonder invoerrechten kunnen worden ingevoerd.

EORI- en VAT-nummer

Op basis van EXW is de koper in het VK degene die zowel de uitklaring uit Nederland als de inklaring in het VK moet regelen. Bij DAP regelt de klant in het VK de inklaring. Alleen in het geval van de ICC Incoterms®-2020-regel Delivered Duty Paid (DDP), regelt de verkoper ook de invoer in het VK. Om dit te kunnen doen moet je een GB EORI- en VAT-nummer in het VK aanvragen. Vervolgens moet er op jullie naam worden ingevoerd. Hiervoor moet je een douaneagent aanstellen. Je zult hoogstwaarschijnlijk ook een borgbedrag voor het btw-bedrag moeten stellen. Dit kan ongewenst zijn.

REX-nummer

Als de goederen een EU-oorsprong hebben, kun je op de factuur een oorsprongsverklaring vermelden waarbij je aangeeft dat de goederen van preferentiële EU-oorsprong zijn. Gaat het om een zending met een waarde van meer dan 6000 euro, dan is een REX-registratie benodigd en moet je dit REX-nummer vermelden in de oorsprongsverklaring. Is de waarde 6000 euro of minder, dan kun je volstaan met een verklaring zonder REX-nummer. Op basis hiervan kunnen de goederen zonder heffing van invoerrechten in het VK worden ingevoerd.

Wil je meer weten over brexit of ICC Incoterms® 2020? Je kunt je vraag ten alle tijden stellen aan de ledenservice.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder