Ledenvraag | Conformiteitscertificaat Marokko

Is een 'certificate of conformity' vereist bij export naar Marokko?

3-4-2020  Een lidbedrijf van ons heeft een nieuwe klant in Marokko. Deze klant stelt dat een conformiteitscertificaat verplicht is. Hier heeft het bedrijf nog niet eerder mee te maken gehad.

Welke vraag is precies gesteld?

Binnenkort hebben wij een zending naar Marokko. Onze klant geeft aan dat er een certificate of conformity bij deze zending moet zitten. Een onafhankelijke instantie in het land van de exporteur zou dit certificaat moeten afgeven. Klopt dit en zo ja, hoe komen we aan het certificaat?

Antwoord ledenservice

Marokko heeft vanaf 1 februari 2020 een conformiteitsprogramma (Verification of Conformity Program) ingevoerd voor diverse productgroepen. Bedrijven die onder meer bouwmaterialen, speelgoed, kleding en elektrische producten exporteren naar Marokko, moeten aantonen dat hun producten voldoen aan de gestelde normen. Deze producten moeten zijn voorzien van een conformiteitscertificaat voor douanevrijgave in Marokko.

De Marokkaanse overheid heeft drie inspectiebureaus aangewezen die de conformiteitsbeoordelingen kunnen uitvoeren. Dit zijn Applus+ Fomento, Bureau Veritas en TÜV. Het conformiteitscertificaat kun je uiteindelijk indienen via Portnet, het digitale platform van de Marokkaanse overheid. Op de Market Access Database van de Europese Unie ( https://madb.europa.eu/) is meer informatie te vinden over deze veranderingen. Vul eerst het land en de HS-code in en kijk dan onder de kopjes Changes en Standardisation.

Wil je meer weten over Conformiteitscertificaten of andere exportdocumenten? Volg de opleiding Documenten bij export. Je kunt natuurlijk ook zelf een vraag stellen aan de ledenservice