18-07-2013 Een hovenier wil een kleine graafmachine vervoeren die eigenlijk te zwaar is voor een aanhangwagen. Hij vraagt Ledenservice of hij in plaats daarvan voor dit vervoer een lichte trekker met oplegger kan gebruiken.

B-rijbewijs volstaat niet

Met een lichte trekker-opleggercombinatie kunt u meestal meer lading vervoeren dan op een aanhangwagen achter een bestelauto. Voor het rijden met deze combinatie heeft u wel een B- en een E-rijbewijs nodig. Alleen een B-rijbewijs volstaat niet.

Gewicht beperkt

Sinds 1 januari controleert het keuringstation het voorschrift dat het gewicht van de oplegger geremd voor minimaal eenvijfde deel moet rusten op de trekker. In de praktijk beperkt dit het gewicht van de oplegger geremd tot vijfmaal de druk onder de koppeling.

Als voorbeeld mag deze druk bij trekker met een totaal toegestaan gewicht van maximaal 3500 kilo ongeveer vijftienhonderd kilo bedragen bij een gunstige verdeling van de lasten over de beide assen. Daardoor is het opleggergewicht beperkt tot ongeveer 7500 kilo. Bij dubbelcabines kan het gewicht nog lager zijn.

Nieuwe regels rijbewijs

Verder moet u er rekening mee houden dat sinds dit jaar nieuwe regels voor rijbewijzen van kracht zijn. De totaal toegestane massa voor combinaties van trekker met oplegger voor B/E-rijbewijzen is nu beperkt tot zeven ton. Voor C1/E-rijbewijzen is het maximum beperkt tot twaalf ton. Deze beperking geldt niet als u uw rijbewijs vóór 2013 heeft gehaald.

Meer informatie over de vernieuwde rijbewijswetgeving