Hoe check je de betrouwbaarheid van een nieuwe zakenpartner?

Een inschrijving in een handelsregister is geen garantie voor betrouwbaarheid

12-06-2019  Een lidbedrijf van ons heeft contact met een nieuwe zakenpartner, een partij in de VS die hun product wilt verkopen. De nieuwe partner geeft aan dat ze geen VAT-nummer in Amerika hebben. Het lidbedrijf vroeg ons of dit mogelijk is in de VS.

Als deze nieuwe partner mogelijk als distributeur gaat optreden, is het heel goed om vooraf onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van het betreffende bedrijf. Hoewel de VS een btw-registratie inderdaad niet kent, is er wel sprake van een ‘tax ID’. De meeste landen kennen een handelsregister waar bedrijven staan ingeschreven en waar dergelijke informatie is opgenomen. In Nederland beheert de KvK het handelsregister, maar in het buitenland schrijven andere instanties meestal bedrijven in.

Bevoegdheid

Een inschrijving in een handelsregister is geen garantie voor betrouwbaarheid, maar je weet wel of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven. Meestal heb je ook de mogelijkheid om te controleren welke personen bevoegd zijn te handelen namens het bedrijf, zo geldt dit ook voor de VS. Een andere mogelijkheid is om tegen betaling een bedrijf door te laten lichten, bijvoorbeeld door een kredietrapport op te laten stellen.

Checklist De buitenlandse zakenpartner

De sleutel tot succes bij export is vaak het vinden van de juiste zakenpartner. Maar hoe vind je die betrouwbare agent of distributeur? Deze checklist geeft je handvatten hoe je de keuze kunt maken tussen een agent en een importeur, hoe je die vervolgens kunt selecteren en vooral hoe je tot een succesvolle samen­werking kunt komen. Daarnaast bevat de checklist een overzicht van zowel com­merciële als juridische punten die grote aandacht verdienen wanneer een exporteur bepaalde keuzes maakt voor zijn distributiestructuur.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder