Ledenvraag | Hoe regel je een verlaagd of vrijgesteld invoertarief bij zakendoen met Japan?

Er zijn twee mogelijkheden

02-04-2019  Sinds de invoering van de EU-Japan Partnership Agreement (EPA) in februari heeft onze ledenservice diverse vragen ontvangen van leden die zakendoen met Japan.

Bedrijven willen weten wat ze moeten regelen om gebruik te kunnen maken van een verlaagd of vrijgesteld invoertarief. In het akkoord is vastgelegd dat dit op twee manieren kan, namelijk door een attest van oorsprong afgegeven door de exporteur óf een zogeheten ‘importer’s knowledge’, dat de importeur verstrekt.

Ondanks dat Nederlandse exporteurs een attest van oorsprong hebben afgegeven, krijgen zij het verzoek van hun Japanse klanten dat de Japanse douaneautoriteit aanvullende informatie nodig heeft, zoals een omschrijving van het productieproces, productsamenstelling, etc. De Europese Commissie heeft deze voorvallen besproken met de Japanse autoriteiten en heeft ook verdere opheldering gegeven. Nederlandse exporteurs die nog te maken krijgen met dergelijke verzoeken uit Japan kunnen hun klanten wijzen op onderstaande informatie:

Workshop De zakelijke cultuur van Japan

Doe je zaken met Japan maar wil je de cultuur beter begrijpen? De workshop 'De zakelijke cultuur van Japan' is bedoeld voor exportdirecteuren en exportmanagers die de samenwerking willen intensiveren. Deze workshop is ook bestemd voor  personen die voornemens zijn om zaken te gaan doen met Japan. De Japanners waarderen het namelijk zeer als je je verdiept in hun cultuur. Dit geeft je een groot voorsprong in het opbouwen van een duurzame zakenrelatie. Er zijn namelijk regels die absoluut niet overtreden mogen worden.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder