Wie is verantwoordelijk voor de kosten van het lossen van goederen bij CIP?

Leestijd 2 minuten

22-3-2021 Een lidbedrijf van ons exporteert goederen naar Canada. Voor deze levering is de Incoterms® 2020-regel Carriage and Insurance Paid To (CIP) afgesproken met de klant. Nu ontstaat er discussie over de kosten van het lossen. Wie moet deze kosten betalen?

Welke vraag is precies gesteld?

Wie is verantwoordelijk voor de kosten van het lossen van goederen bij de Incoterms® 2020-regel Carriage and Insurance Paid To (CIP)?

Antwoord ledenservice

Op basis van de Incoterms®-regel CIP zijn de transportkosten voor rekening van de verkoper tot aan een overeengekomen plaats en specifiek genoemde locatie. Tot dat punt sluit de verkoper een vervoerovereenkomst, meestal inclusief het lossen van de goederen uit of van het aankomende vervoermiddel. De verdeling van de kosten tussen verkoper en koper staat in de ICC Incoterms® 2020 vermeld onder A9/B9.

Hierin staat dat de verkoper het lossen op bestemming moet betalen; dit zijn alle kosten voor het lossen op de overeengekomen plaats van bestemming voor zover die onder de vervoerovereenkomst voor rekening van de verkoper waren. De verkoper mag deze kosten niet apart op de koper verhalen, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Als er kosten voor het lossen worden gemaakt die niet in de vervoerovereenkomst zijn inbegrepen, zijn deze kosten voor rekening van de koper. Verdere aandachtspunten bij de Incoterms®-regel CIP zijn:

  1. Het afsluiten van een ladingverzekering (allriskdekking) is voor rekening van de verkoper;
  2. Het risico van schade aan of verlies van de goederen gaat al over van verkoper op koper op het moment dat de goederen zijn overgedragen aan de vervoerder die het transport verricht.

Wil je meer weten over het onderwerp ICC Incoterms®? Meld je aan voor de workshop.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder