12-11-2013  Een ondernemer wil een nieuwe bedrijfsauto aanschaffen. Hij belt Martijn Duijndam van EVO-Ledenservice met de vraag of hij recht heeft op subsidie als hij een bestelauto met Euro-6-motor koopt.

Antwoord

Er is inderdaad een landelijke subsidieregeling voor emissiearme bestelauto’s. De subsidie is bedoeld voor voertuigen die zijn vrijgesteld van bpm of recht geven op teruggave van bpm. Personenauto’s vallen er niet onder. De regeling is tot 1 januari 2015 van kracht. Dit in tegenstelling tot de subsidie voor Euro-6-vrachtauto’s, die op 30 december dit jaar afloopt.

Subsidiebedragen

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de soort motor. Wie een voertuig met Euro-6-dieselmotor koopt, krijgt 1250 euro subsidie. Hetzelfde bedrag is beschikbaar voor de aanschaf van een auto met een af-fabriek cng- of lng-installatie of een benzinemotor met een CO2-uitstoot tussen de 50 en 95 gram per kilometer. Voor een voertuig met een benzinemotor met een emissie tot 50 gram CO2 per kilometer staat een bedrag van 3000 euro. Het hoogste subsidiebedrag is voor volledig elektrische voertuigen, namelijk maximaal 5000 euro.

Landelijk, provinciaal en lokaal

Behalve de landelijke subsidie zijn er ook provinciale en lokale subsidieregelingen. Zo heeft de provincie Limburg een regeling waardoor subsidie kan worden verkregen bovenop de landelijke subsidie. EVO-leden die meer willen weten over de verschillende subsidieregelingen en de voorwaarden die hiervoor gelden, kunnen contact opnemen met EVO-Ledenservice.