Voor het monitoren gelden strikte voorwaarden

Vertrouw op 75 jaar kennis in logistiek en export

08-07-2021  Nee, dit mag niet zomaar. Voor het monitoren en controleren van werknemers gelden strikte voorwaarden. Dit mag bijvoorbeeld niet in het geheim gebeuren, zonder dat er een concrete verdenking is. Werknemers moeten van het gebruik van deze software op de hoogte worden gesteld vóórdat deze binnen de organisatie wordt ingezet. Verder moet de controle noodzakelijk zijn. Het bedrijfsbelang voor de controle moet zwaarder wegen dan de inbreuk op de privacy van de werknemers. De controle mag ook niet mogelijk zijn op een andere manier, die minder inbreuk maakt op de privacy.

Voor veel van de functionaliteiten van de te gebruiken software, zoals cameratoezicht, locatietracking, het controleren van internetgebruik en e-mail of profilering, moet ook daarnaast eerst een zogeheten data protection impact assesment (DPIA) worden uitgevoerd. Dit is een instrument om vooraf de privacyrisico’s van de gegevensverwerking in kaart te brengen en daarna maatregelen te kunnen nemen om deze risico’s te verkleinen.

Tot slot heeft de ondernemingsraad een instemmingsrecht. De software is namelijk een personeelsvolgsysteem. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kun je meer lezen over de controle van werknemers.

Heb je ook een vraag voor onze ledenservice?

Als lid van de vereniging kan je altijd terecht bij onze specialisten van ledenservice. Krijg praktische antwoorden die je bedrijf verder op weg helpen. Vragen over alle denkbare onderwerpen die het ondernemerschap raken kan je bij ons kwijt. Bijvoorbeeld over personeel en bedrijf, magazijnbeheer, intern transport, vervoer en kosten, de bestel- en vrachtauto of export en import.

Maar ook als het gaat over voorwaarden, contracten en verzekeringen. Ongeacht de vraag: onze ledenservice helpt je snel en adequaat bij het vinden van een praktische oplossing.

Marinke
Contact

Vragen over strategisch personeelsbeleid?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder