Ledenvraag | Oorsprongsdocumenten voor Caribisch Nederland

Is bij export naar een van de eilanden een oorsprongsdocument verplicht?

07-08-2019  Een lidbedrijf van ons gaat voor het eerst exporteren naar Caribisch Nederland. Zij zijn benieuwd welke oorsprongsdocumenten verplicht zijn en stelde deze vraag aan de ledenservice.

Vraag

“Ik lees op de website van de Belastingdienst voor het Caribisch Nederland dat de eilanden een zelfstandige douanewetgeving hebben en de invoerbelasting nihil is (0%). Ook staat er dat de eilanden bij de Landen en Gebieden Overzee (LGO) horen en dus vallen onder een preferentieel akkoord met de EU. Moeten we dan bij export naar een van de eilanden een
oorsprongsdocument meeleveren? En zo ja, welke dan? Moet het een EUR.1-certificaat zijn of is een Certificaat van Oorsprong voldoende?”

Antwoord

“De eilanden vallen inderdaad onder de LGO en het Algemeen Preferentieel Systeem, alleen is dit een eenzijdige overeenkomst die alleen voor invoer in de EU geldt. Met andere woorden, wanneer goederen uit deze eilanden aan de oorsprongsregels van de LGO of het APS voldoen, dan kan er aldaar een EUR.1-certificaat of een Form A worden aangevraagd
om in Nederland tegen een verlaagd of vrijgesteld invoertarief in te voeren. Bij export naar de eilanden geldt dit dus niet.”

Training oorsprongsdocumenten

Bij het verzenden van goederen over onze landsgrenzen heb je om uiteenlopende redenen een oorsprongsdocument nodig, zoals Certificaten van Oorsprong, EUR.1 en factuurverklaringen. In een training van een halve dag praten we je bij. Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met onze ledenservice via 079 - 34 67 346 of mail naar ledenservice@evofenedex.nl.