Hoe toon ik preferentiële oorsprong voor goederen uit het VK aan?

Leestijd 2 minuten

8-3-2021 Een lidbedrijf van ons importeert goederen uit het VK. Zij hebben nog weinig ervaring met het aantonen van preferentiële oorsprong. Zo roept het gebruik van de lay-out die vermeld staat in Mededeling 12 vragen bij hen op.

Welke vraag is precies gesteld?

Ik heb een vraag over het aantonen van de preferentiële oorsprong voor goederen uit het VK. Want ik heb begrepen dat het mogelijk is van de preferentiële regeling gebruik te maken als op de factuur een attest van oorsprong staat vermeld. Moet de lay-out die vermeld staat in Mededeling 12 van de douane altijd gebruikt worden, of mag daar ook van afgeweken worden?

Antwoord ledenservice

Je kunt bij invoer in de EU preferentie krijgen voor goederen van preferentiële oorsprong uit het VK met een attest van oorsprong dat is gesteld op een factuur of paklijst van de Engelse exporteur. Het VK heeft ervoor gekozen om zijn exporteurs middels een EORI-nummer te identificeren. Dit nummer dient altijd, dus ongeacht de waarde van de zending, vermeld te worden in het door de exporteur in het VK opgestelde attest van oorsprong. De tekst van het attest van oorsprong is wettelijk voorgeschreven. Daar kun je niet van afwijken. Bovendien is de exporteur verantwoordelijk voor de juistheid van het attest; hij moet in staat zijn op verzoek van de douaneautoriteiten, de onderliggende bewijsstukken te overleggen waarmee de oorsprong kan worden aangetoond.

Webinar brexit & oorsprong

We hebben twee gratis webinars over het onderwerp brexit & oorsprong georganiseerd. De belangstelling was erg groot en beide webinars zijn vol. Bij voldoende interesse organiseren wij dit webinar een derde keer. Heb je hier belangstelling voor? Laat dan je gegevens achter en wij informeren je direct als er een derde webinar komt.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder