Ledenservice helpt EVO-leden bij hun vragen en loopt zo tegen interessante vraagstukken aan. Zoals: mogen voertuigen die permanent in Spanje worden gebruikt daar ook APK worden gekeurd?

25-10-2012  Een handelaar in bloemen (en EVO-lid) met bedrijfsactiviteiten in Spanje, had gehoord dat hij zijn Nederlandse voertuigen die permanent in Spanje in gebruik zijn, binnenkort niet helemaal meer naar Nederland hoefde te rijden voor een APK-keuring. Deze wagens zouden binnenkort ook in Spanje een door de RDW erkende keuring kunnen ondergaan. De ondernemer vroeg EVO-Ledenservice of dit klopt en vanaf wanneer en waar deze keuringen kunnen plaatsvinden. Hij kreeg het volgende antwoord.

Proef met Spaanse keuringsbedrijven

Nederlandse voertuigen en aanhangers mogen vanaf 1 november 2012 bij een aantal Spaanse keuringsbedrijven gekeurd worden. Het betreft een proef van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waaraan deze keuringsbedrijven meedoen. In Barcelona is dat Certio, in Alicante en Benidorm bij Applus Uteuve, in Marbella, Motril en Sevilla is dat bij ITV Veiasa. De betreffende bedrijven zijn te herkennen aan het RDW erkende logo. Goedgekeurde voertuigen krijgen een Nederlands keuringsrapport. De Spaanse keurmeester meldt het gekeurde voertuig af in het Nederlandse voertuigregister.

Tijd- en kostenbesparing

De mogelijkheid om een APK-keuring in Spanje te laten uitvoeren, bespaart Nederlandse burgers en bedrijven een retourreis naar Nederland. De proef is een antwoord op verzoeken van Nederlanders die daar overwinteren of een tweede huis hebben. Voor bedrijven en personen die een voertuig bezitten dat jarenlang niet in Nederland komt, betekent dit dat het niet langer nodig is jaarlijks terug te rijden voor de APK-keuring of boetes te betalen wegens het niet voldoen aan de APK-plicht.