EX-A nog niet gesloten in het douanesysteem

Leestijd : 1 minuten

20-11-2020  Een lidbedrijf van ons vervoert goederen naar Japan, met eindbestemming Costa Rica. Hierdoor is de EX-A nog niet gesloten in het douanesysteem, de medewerker wil graag weten of wij hem kunnen adviseren over deze kwestie.

Welke vraag is precies gesteld?

Ik heb een vraag over het sluiten van een douanedocument EX-A (de uitvoeraangifte van de douane) in het douanesysteem. Onze vervoerder heeft een zending verscheept naar Japan, met bestemming Costa Rica. Hierdoor is het EX-A nog niet gesloten in het douanesysteem. Kunnen jullie ons hierover adviseren?

Antwoord ledenservice

Een uitvoeraangifte moet, na acceptatie van de douaneaangifte door de douane, binnen 150 dagen afgemeld worden. Het afmelden (een soort aanzuivering van het document) wordt gedaan door het laatste douanekantoor binnen de Europese Unie (EU), waarna de goederen de EU verlaten. Dan ontvang je de Confirmation of Exit (CoE). Als het afmelden door het laatste kantoor in de EU niet correct gebeurt, is er nog een alternatief om alsnog de CoE-status te verkrijgen. Je kunt dan een verzoek voor CoE doen aan het desbetreffende douanekantoor.

Als de zending bijvoorbeeld over zee naar Costa Rica is gegaan en het kantoor van uitgang is Rotterdam, dan kun je bij het kantoor in Rotterdam het verzoek voor de CoE-status indienen. Hiervoor is alternatieve bewijsvoering nodig, waarmee je aantoont dat de goederen daadwerkelijk de EU hebben verlaten. Je moet dus eerst nagaan welk douanekantoor van uitgang van toepassing is, daarna kun je het verzoek met alternatieve bewijsvoering indienen.

Meer weten over douanedocumenten? Volg de Vakopleiding declarant. 

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder