Wie is verantwoordelijk voor de CE-markering?

Leestijd 1 minuut

Een lidbedrijf van ons wil producten importeren vanuit China maar twijfelt aan de echtheid van de CE-markering. Zij vragen de ledenservice om advies wie er verantwoordelijk is voor een juiste CE-markering. Is dat de importeur of de exporteur?

Welke vraag is precies gesteld?

Wij zijn van plan producten te importeren uit China. Op de producten staat een CE-markering, maar we twijfelen of deze legitiem is. De leverancier wil hier niet op antwoorden en stelt dat wij hiervoor verantwoordelijk zijn. Klopt dit?

Antwoord ledenservice

Het klopt dat de verantwoordelijkheid in dit geval bij de importeur ligt. Bij import van producten van buiten de Europese Unie (EU) is de importeur verantwoordelijk voor een juiste CE-markering. Bij import van producten van binnen de EU is de fabrikant verantwoordelijk. Als importeur moet je dus altijd controleren of het product voldoet aan de toepasselijke Europese richtlijnen voor CE-markeringen. Wie een product op de markt zet zonder een legitieme CE-markering kan forse boetes krijgen.
 

Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met onze ledenservice via 079 - 34 67 346 of mail naar ledenservice@evofenedex.nl. Wil je meer leren over import- en exportdocumenten? Volg de driedaagse opleiding Documenten bij export.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder