Waar vind ik informatie over exportdocumenten en invoerheffingen per land?

De Market Access Database geeft een handig overzicht per land

27-06-2019  Een lidbedrijf van ons exporteert goederen vanuit de Europese Unie (EU) naar diverse landen buiten de EU. Het bedrijf vraagt zich af of er een overzicht is van alle invoerrechten en benodigde exportdocumenten per land. De Market Access Database is een handige database hiervoor. We zetten enkele belangrijke zaken op een rij.

Als je gaat exporteren zijn er exportdocumenten of informatie over invoerrechten nodig. Deze kunnen per land en product verschillen. De Market Access Database van de Europese Unie geeft informatie over benodigde documenten en invoerheffingen bij export vanuit de Europese Unie naar een groot aantal landen buiten de EU.

Hoe werkt de Market Access Database?

In de online database kun je zoeken naar twee soorten informatie: informatie over exportdocumenten en informatie over invoerheffingen. Voor beide soorten informatie is de productcode, ook bekend als HS- goederencode, nodig. Onderstaand vind je stapsgewijs uitgelegd hoe het zoeken in de Market Acces Database werkt.

Zoeken in de databank naar exportdocumenten

Ga naar Procedures and formalities en volg onderstaande stappen:

  • selecteer het exportland;
  • typ bij 'Product code' de HS-goederencode in van het te exporteren product (4- of 6-cijferig) en klik op 'Search HS code'; of
  • typ bij 'Product description' de naam van jouw product in (bijvoorbeeld 'fish fillets') en klik op 'Search Keyword' en kies daarna alsnog de juiste HS-code;
  • de eerste keer dat je de databank ingaat, wordt om een 'license acceptance' gevraagd; klik op 'Accept' om verder te gaan.

Zoekresultaat

Links op het scherm staan de Country Overview met alle importprocedures. Midden op het scherm vind je bij 'General requirements' alle formaliteiten en documenten die in het algemeen vereist zijn bij export naar het gekozen land. Door op een document te klikken, krijg je uitleg en eventueel een voorbeeld te zien. Rechts op het scherm staan (indien van toepassing) de specifieke documenten vereist voor jouw product.

Zoeken in de databank naar invoerheffingen

Ga naar Tariffs and Rules of origin  en volg onderstaande stappen:

  • selecteer het land waarnaar je wilt exporteren;
  • typ bij 'Product code' de HS-goederencode in van het te exporteren product (4- of 6-cijferig) en klik op 'Search HS code' (als je de code niet weet, kun je deze opzoeken door op 'Browse Product code' te klikken); of
  • typ bij 'Product description' de naam van jouw product in (bijvoorbeeld 'roses') en klik op 'Search Keyword' en kies daarna alsnog de juiste HS-code;
  • de eerste keer dat je de database ingaat, wordt om een 'License acceptance' gevraagd; klik op 'Accept' om verder te gaan.

Invoerrechten en bijkomende heffingen

In de linkerkolom staat de HS-goederencode. Door op de HS-code links te klikken, kom je bij informatie over de tarieven en eventuele bijkomende heffingen, zoals btw of accijnzen. Onder 'Product Description' vind je de omschrijving van het product. In de rechterkolom onder 'MFN' ('Most Favoured Nation') of 'GEN' ('General') vind je het gehanteerde tarief.

In voorkomende gevallen is er een kolom 'MFN' en een kolom 'EU'. Dan geeft 'MFN' het normale tarief aan en 'EU' het tarief dat geldt voor goederen met als oorsprong de Europese Unie.