Ledenvraag | Wanneer vervallen de vakantiedagen die een werknemer heeft opgebouwd?

Er is een verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe vakantiedagen. Werknemers krijgen per jaar een bepaald aantal vakantiedagen toegekend, maar wat gebeurt er met vakantiedagen die niet vóór 1 januari zijn opgenomen?

De vervaldatum van opgebouwde vakantiedagen hangt af van de vraag of de werknemer naast wettelijke, ook zogenoemde bovenwettelijke vakantiedagen heeft. Wettelijke vakantiedagen zijn de dagen waarop de werknemer op grond van de wet minimaal recht heeft. Dit is gelijk aan viermaal de overeengekomen arbeidsduur; bij een fulltime dienstverband komt dat neer op twintig dagen.

Wettelijk

De wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Niet opgenomen dagen uit 2019 vervallen dus per 30 juni 2020. Soms is het niet mogelijk om een beroep te doen op deze vervaltermijn, bijvoorbeeld als de werknemer volledig arbeidsongeschikt is en ook niet in staat is te re-integreren.

Bovenwettelijk

Heeft de werknemer recht op meer vakantiedagen dan het wettelijke aantal, bijvoorbeeld 28, dan beschikt hij of zij over acht bovenwettelijke vakantiedagen. Deze dagen vervallen niet na een half jaar, maar pas na vijf jaar. Houd er rekening mee dat in een cao afwijkende afspraken kunnen staan.

Heb je ook vragen over arbeidsrecht? Neem dan contact op via bedrijfsjuristen@evofenedex.nl of meld je aan voor de maandelijkse HR-update en blijf op de hoogte over trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder