Ledenvraag | Zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht bij een rit naar Duitsland?

Onze ledenservice beantwoord dagelijks vragen over vervoerswetgeving

27-12-2019  De decembermaand is bijna afgelopen en dat betekent dat we weer binnenkort waarschijnlijk te maken krijgen met lage temperaturen, ijs en sneeuw. Een lidbedrijf van ons moet binnenkort naar een klant in Duitsland. Het bedrijf vroeg ons of ze verplicht zijn om winterbanden aan te brengen en sneeuwkettingen mee te nemen.

Winterse wegomstandigheden

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij het rijden bij winterse wegomstandigheden, zoals ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Deze verplichting geldt niet voor aanhangwagens.

M+S-aanduiding

Er wordt onderscheid gemaakt tussen banden met een productiedatum vóór en ná 1 januari 2018. Banden die zijn geproduceerd vóór 1 januari 2018 zijn winterbanden, als ze tenminste zijn voorzien van een M+S-aanduiding. Deze mogen nog worden gebruikt tot 30 september 2024. Banden die zijn geproduceerd ná 1 januari 2018 hebben behalve de aanduiding M+S ook een sneeuwvloksymbool als aanduiding op de zijkant van de band. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen, maar het is wel verplicht deze aan te brengen als verkeersborden dit aangegeven.

Heb je ook vragen over wegvervoer? Neem dan contact met ons op via ledenservice@evofenedex.nl.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder