28-10-2014  Wij verrichten eigen vervoer met chauffeurs in loondienst, maar af en toe schakelen we een zzp’er in die dan met onze vrachtauto’s rijdt. Mag dat nog steeds?

Antwoord

Ja, dat mag, maar alleen als uw zzp’er over een geldige VAR-WUO (winst uit onderneming) beschikt. Anders loopt u het risico dat de Belastingdienst deze chauffeursdiensten als werk in dienstverband ziet en dat u loonheffing en premies moet betalen. Overigens gaat dit systeem van VAR-verklaring waarschijnlijk volgend jaar op de schop en zult u zelf moeten controleren of er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Uw externe chauffeur zal bij de Belastingdienst een zogeheten Beschikking (geen) Loonheffing (BgL) moeten aanvragen. Verstrekking van zo’n BgL zal afhankelijk worden gemaakt van het werken voor meerdere opdrachtgevers, het beschikken over een eigen voertuig en zeer waarschijnlijk wordt ook het bezit van een transportvergunning als eis gesteld.

Mocht uw chauffeur - of eigenlijk charter - zo’n BgL aan u overleggen, dan moet u zelf controleren of de door u beoogde inzet van de zzp’er overeenkomt met de beschrijving op de BgL. Zo niet, dan kunt u een nota voor loonheffing/premies volksverzekeringen verwachten. Het wetsvoorstel afschaffing VAR is 22 september door staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer aangeboden en maakt deel uit van een groter geheel aan wetswijzigingen om schijnconstructies bij de inzet van zelfstandigen te voorkomen.

EVO-Bedrijfsjuristen

Leden van EVO kunnen altijd bij onze bedrijfsjuristen advies inwinnen over veiligheidsbeleid en ontslag: bel 079 3467 346 of stuur een e-mail naar bedrijfsjuristen@evo.nl.