Ledenvragen over gezond en veilig werken met de heftruck

Meestgestelde vragen beantwoord

04-12-2020  Regelmatig krijgen we bij onze Ledenservice vragen binnen over gezond en veilig werken met een heftruck. In dit artikel beantwoordt ledenadviseur Mark van Geest de meestgestelde. Met onder meer aandacht voor de maximale snelheid, het gebruik van een werkbak en de verplichting rondom een heftruckopleiding.

#1 Geldt er een maximale snelheid voor de heftruck?

“Wat de maximumsnelheid is die je met een (hef)truck mag rijden, is volledig afhankelijk van de omstandigheden. Denk hierbij onder meer aan de werkomgeving, het type/merk heftruck, het type heftruckbanden, de soort last op de vorken, het zicht van de bestuurder en ander verkeer.

Bepaal voor jouw specifieke situatie de maximumsnelheid, leg deze vast in verkeersregels en breng alle medewerkers hiervan op de hoogte. Zorg daarnaast vooral voor goede rijvaardigheid van de heftruckchauffeurs en borg dat de rijsnelheden aangepast worden aan de omstandigheden. Besteed hier dagelijks aandacht aan.”

#2 Mag ik een werkbak gebruiken op de heftruck?

“Door een aanpassing in het Arbobesluit is het gebruik van een werkbak op een heftruck niet langer toegestaan. Alleen als een hijs- of hefwerktuig voldoet aan de veiligheidseisen voor het vervoer van personen mag deze nog worden gebruikt om personen te heffen.

Even de werkbak voor op de heftruck zetten om werkzaamheden aan de verlichting te verrichten of om klein onderhoud op hoogte uit te voeren: dat mag dus niet meer. Sinds 1 juli is het gebruik van een hoogwerkerbak, werkkooi of werkplatform verboden. Voorheen was het gebruik van zo’n bak wel toegestaan, maar doordat het Arbobesluit (artikel 7.23d) is aangepast, is de uitzondering voor het gebruik op hoogte geschrapt.”

#3 Moet een heftruckchauffeur worden opgeleid?

“Volgens artikel 7.17c lid 1 van het Arbobesluit moet de werknemer beschikken over een specifieke deskundigheid voor de bediening van dit arbeidsmiddel en is de werkgever hiervoor verantwoordelijk. De heftruckchauffeur moet dus inderdaad hiertoe worden opgeleid.

De gebruiker moet bekend zijn met de bediening van de machine en de aard van de werkzaamheden. Kort gezegd: hij moet machinegericht, werkgerelateerd en aantoonbaar zijn geïnstrueerd. Dat houdt in dat hij moet zijn opgeleid voor de machine waarmee hij gaat werken en dat een heftruckcertificaat dat moet kunnen aantonen.

Of een chauffeur deskundig is, blijkt bijvoorbeeld uit zijn vaktechnische vaardigheden, zoals het positioneren van de truck, het positioneren van de pallet in een stelling en het laden van de vrachtauto, maar ook uit zijn theoretische kennis: kent hij bijvoorbeeld de verkeers- en voorrangsregels bij jou in het bedrijf, zoals de maximale rijsnelheid, de rijroutes en de onderhoudsverantwoordelijkheden?”

Ook een vraag over gezond en veilig werken?

Leden met vragen over gezond en veilig werken in een magazijn of distributiecentrum kunnen terecht bij onze Ledenservice. Onze collega’s staan dagelijks voor je klaar. Bel naar 079 3467 346 of mail naar ledenservice@evofenedex.nl.