Makkelijker aanpassen aan de zero-emissiezone in Leiden

Leestijd: 2 minuten

4-10-2021 Per 1 januari 2025 zal er in de 15e-eeuwse binnenstad van de gemeente Leiden een zero-emissiezone gelden. Hierdoor mogen vanaf deze datum voertuigen die CO2 uitstoten en vanaf 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, de historische binnenstad niet meer in en kan een ondernemer met een nieuwe dieselauto winkel(s) niet meer bevoorraden. 

Nieuwe concepten

De gemeente Leiden heeft de wens om beter zicht te krijgen in de logistieke goederenstromen in zijn stad . De gemeente is ook op zoek naar nieuwe logistieke concepten om het stadsverkeer te verminderen. Daarom heeft zij gekozen voor een onderzoek onder ondernemers vanuit een supply chain perspectief, uitgevoerd door Breda University of Applied Sciences (BUAS) in samenwerking met evofenedex. Ondernemersorganisatie evofenedex vertegenwoordigt 3.000 leden in de provincie Zuid-Holland op het vlak van logistiek en internationaal ondernemen. BUAS levert studenten logistiek die het veldwerk zullen verrichten.

Nanne Schriek met studenten logistiek
Zeven studenten logistiek onderzoeken de nieuwe vervoersconcepten voor ondernemers

Nieuwe concepten

Nanne Schriek, projectleider Supply Chain Management (SCM) van evofenedex, legt uit: ”vanuit het onderzoeksproject Compose, waar wij al jaren in betrokken zijn, staat ketensamenwerking centraal. Met de ontwikkelingen op het vlak van zero-emissiezones ontkomen bedrijven er niet aan om nauwer met elkaar te gaan samenwerken om de binnenstad te blijven bevoorraden. Ook wil de gemeente Leiden de studenten uitdagen met nieuwe concepten te komen die niet kostenverhogend zijn, maar die waarde toevoegen. Zoals het bundelen van goederenstromen, het gebruik maken van een voorraadhoudende hub, of het delen van een elektrisch voertuig. 


Leiden heeft echt de ambitie om ondernemers te helpen en om een koplopersrol te pakken. Een project als deze is onze tweede natuur. Zo heeft evofenedex toegang tot digitale tools waarmee we eenvoudig overlapanalyses kunnen maken van de goederenstromen die ondernemers hebben in de Leidse regio”, besluit Nanne.
 

Logistieke kosten

Uiteindelijk moet dit onderzoek leiden tot een instrument of logistiek concept waarmee ondernemers aan de slag kunnen om hun supply chain geschikt te maken voor de invoering van de zero-emissiezone in 2025. Met als belangrijk onderdeel van dit instrument: de logistieke kosten voor de ondernemer mogen niet stijgen. Daarnaast zal de verkregen informatie de gemeente Leiden ondersteunen bij het maken van diverse beleidsbeslissingen.

Wil je als ondernemer deelnemen aan dit onderzoek? Neem dan contact op met Nanne Schriek: 079-3467 346
 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder