Leiden sluit zich aan bij Green Deal Zero Emission Stadslogistiek

Eerder al tekenden 19 gemeenten uit Zuid-Holland voor zero emissie in 2025

08-03-2019  Leiden sluit zich aan bij de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. Verantwoordelijk wethouder Martine Leewis (Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte) ondertekende vrijdag de deal, waardoor de stad een forse stap zet in de richting van schone stadslogistiek in 2025. Het streven is om de komende tijd nog meer gemeenten aan te laten sluiten bij de Green Deal ZES.

Het is belangrijk voor ondernemers dat de toegang tot de binnenstad in alle steden gelijk is, op die manier kunnen ze met één voertuig verschillende steden achter elkaar bevoorraden. Gelijke regels zijn daarbij belangrijk. De Green Deal ZES is een landelijke afspraak tussen gemeenten, bedrijven en ondernemersorganisaties waarin wordt gestreefd naar slimme emissievrije stadsdistributie in 2025. Dat Leiden hier nu ook bij aanhaakt, geeft ondernemers duidelijkheid en zekerheid voor investeringen.

Belangrijke afzetmarkt elektrische voertuigen

In december 2018 ondertekenden ook al 19 gemeenten in de provincie Zuid-Holland de Green Deal ZES. Dat de gemeenten Leiden ook aansluit zorgt ervoor dat het draagvlak voor het gebruik van schone voertuigen steeds groter wordt. Dat is een belangrijk signaal voor voertuigproducenten van elektrische bestel –en vrachtauto’s. De provincie Zuid-Holland positioneert zich zo als een belangrijke afzetmarkt voor elektrische voertuigen.

Uitbreiding elektrische oplaadinfrastructuur

Om emissievrij te kunnen bevoorraden is het noodzakelijk dat de gemeente Leiden en andere gemeenten in Nederland de elektrische oplaadinfrastructuur uitbreidt. Bij de diverse laad- en losplekken moeten er voldoende elektrische aansluitpunten zijn. Ook op andere plekken in en rond de binnenstad zal de gemeente regie moeten nemen op dit vraagstuk.

 

 

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder