25-02-2015  De rood-witte herkenningstok van blinden en slechtzienden met geleidehond wordt regelmatig genegeerd in het verkeer, blijkt uit onderzoek van KNGF Geleidehonden onder geleidehondenbazen. KNGF roept weggebruikers daarom op om extra goed op te letten.

'De opgeheven witte stok met rode ringen geeft aan dat iemand met een visuele beperking wil oversteken. Helaas wordt dit te vaak genegeerd of niet opgemerkt door andere verkeersdeelnemers', stelt de organisatie. Dit leidt tot ongelukken.

Verbazingwekkend

'Verbazingwekkend', stelt KNGF, 'want de wettelijke verkeersregel is dat een bestuurder een blind persoon, voorzien van een blindenstok, voor moet laten gaan.' Vervelende verkeerservaringen hebben een negatieve invloed op de samenwerking met de hond. Dit kan de mobiliteit van de blinde of zeer slechtziende baas flink beperken, aangezien deze afhankelijk is van zijn hond om zich buitenshuis zelfstandig te kunnen verplaatsen.

Dit filmpje laat zien hoe lastig het is om veilig over te steken, mede doordat de uitgestoken stok door overige verkeersdeelnemers wordt genegeerd, zelfs op een zebrapad met stoplicht.