01-05-2012  De gemaximeerde aansprakelijkheid onder het Londens Limitatieverdag van scheepseigenaren, bevrachters, beheerders en exploitanten van zeeschepen voor maritieme vorderingen wordt op 1 april 2015 verhoogd.

Dat is besloten door de juridische commissie van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). De verhogingen worden doorgevoerd om de inflatie en de stijging van de schadebedragen te compenseren.

Limiet

Het Londens Limitatieverdrag stelt een limiet aan de aansprakelijkheid voor materiële schade en voor vorderingen ontstaan door letsel of overlijden bij de exploitatie van zeeschepen. De achterliggende gedachte is dat de aansprakelijkheid op deze wijze verzekerbaar blijft.

De limiet voor materiële schade voor schepen met een tonnage van maximaal 2000 ton wordt vastgesteld op 1,51  miljoen SDR. 0,85 SDR is ongeveer 1 euro. Voor zwaardere schepen wordt bovenop deze limiet een extra bedrag vastgesteld. De hoogte van dit bedrag wordt berekend op basis van het tonnage.

Extra

Bij letsel en overlijden wordt de limiet voor schepen met een tonnage van maximaal 2000 ton vastgesteld op 3,02 miljoen SDR. Daar wordt eveneens een extra bedrag bij opgeteld. De hoogte van dit bedrag is ook hier afhankelijk van het tonnage.

Het limitatieverdrag is voor wat betreft materiële schade van toepassing op zowel vorderingen van derden als van contractuele wederpartijen. Hieronder valt dus schade aan bijvoorbeeld haveninfrastructuur, andere schepen, het milieu en aan lading. De laatst genoemde is vaak al beperkt door lagere kilo- of colli-limieten uit andere wetgeving of verdragen, zoals de Hague Visby Rules.

Meer informatie...

Voor vragen kunt u contact opnemen met de juridische afdeling van EVO,
telefoon 079 3467 346 of e-mail