08-02-2016  Verkooporganisaties van elektrisch aangedreven stadsauto’s houden een voorraad reservebatterijen aan. In Hannover begint dit jaar de bouw van een magazijn dat lithium-ionbatterijen in conditie houdt en gelijk bijdraagt aan stabiele energievoorziening in de stad.

Smart Electric

Het magazijn in het stadsdeel Herrenhausen gaat ruimte bieden aan 3000 accumodules die op voorraad worden gehouden voor gebruikers van de elektrische Smart. In dit magazijn worden de batterijen gebruiksklaar gehouden door gecontroleerde cycli van laden en ontladen.

Energiebedrijf

Het magazijn is een gezamenlijk project van van Enercity, onderdeel van Stadtwerke Hannover en dochterbedrijf Accumotive van Daimler. Enercity kan de batterijen namelijk gebruiken als buffer in de stroomvoorziening van de stad.

Stabiele stroomvoorziening

Volgens de energiemaatschappij uit Hannover is een buffer noodzakelijk om de toenemende schommelingen in de toevoer van elektriciteit uit zon en wind op te vangen. Nu zijn daarvoor snel draaiende turbines nodig in fossiel gestookte elektriciteitscentrales. De batterijen in het magazijn hebben een gezamenlijke opslagcapaciteit van 15 megawattuur.

Particuleren

Mercedes-Benz gaat het kunstje ook verkopen aan particulieren. In Duitsland kunnen klanten die gebruik maken van wind- of zonnestroom binnenkort een ‘module’ met een lithium-ionaccu installeren voor privégebruik.