Logistica dag 1: Lean met Lego, de onmisbare mens en het Veiligste Magazijn 2017

De vakbeurs Logistica is van start.

Op dag één hebben bezoekers op interactieve wijze kennis gemaakt met de nieuwste trends in het magazijn, is de aandacht voor veiligheid binnen magazijnen verhoogd en weten we waar het veiligste magazijn van Nederland staat. Dit allemaal met de belofte: elk magazijn kan vijftien procent beter!

 “Visual management verbetert niet alleen de kwaliteit van het magazijn, maar kan ook zorgen voor een productiviteitsstijging van vijftig procent”, stelt Esther Schuurmans van Q4All tijdens haar workshop ‘Lean in de logistiek’. Samen met Caroline van der Plas - werkzaam bij INGRAM Micro – liet zij de ruim 75 deelnemers kennismaken met visual management door met Lego te bouwen. Naast de leanworkshops kwamen ook onderwerpen als cybersecurity, emballagemanagement, barcodescanning en robotisering aan bod. Bij de laatstgenoemde workshop konden deelnemers het exoskelet testen, een pak dat het lichaam ondersteunt bij zwaar tilwerk, en de voordelen hiervan ervaren.

logistica

Kwestie van cultuur

Het andere theater stond in het teken van magazijnveiligheid. Na een keynote over het creëren van all-over veiligheid in het magazijn van Benno Schildkamp, directeur van FoodConnect, waren er diverse workshop over het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Hierbij bleek dat de mens een grote rol speelt bij het succes van deze trajecten. De sprekers – waaronder onze bedrijfsadviseur magazijnen Nick Beckers - benadrukten dat het creëren van de juiste bedrijfscultuur essentieel is voor het verbeteren van de veiligheid in het magazijn. De boodschap was duidelijk: je kunt een hoop technische middelen inzetten, maar zonder betrokken, gemotiveerd en gekwalificeerd personeel wordt het magazijnveiligheid een nog uitdagender traject.

Napraten

Na het volgen van de workshops konden de deelnemers in onze evofenedex-Lounge napraten en discussiëren over de onderwerpen. Dit was dan ook het ideale moment om nog even dieper op de eigen magazijnsituatie in te gaan en quickwins te scoren bij de verschillende workshopleiders. Een mogelijkheid waar veel gebruik van werd gemaakt.

Prijs Veiligste Magazijn 2017

Als slotstuk op deze eerste dag werden de prijzen verdeeld voor de veiligste magazijnen van Nederland. De grote winnaar was Abbott Logistics die het magazijn in Breda het veiligste van Nederland mag noemen. Het bedrijf werd vooral geroemd om hun focus op de mens in de veiligheidsaanpak, de aandacht die het management heeft voor veiligheid en de optimale balans tussen veiligheid en efficiency.