Logistieke Ontkoppelpunten bieden uitkomst binnenstedelijke distributie

Bedrijfsleven houdt binnenstad bereikbaar

06-09-2018  De economie groeit, de goederenstromen richting de binnensteden nemen toe. Winkels, bedrijven maar ook particulieren in de binnensteden worden frequenter en in grotere hoeveelheden bevoorraad. Om aan deze vraag te voldoen rijden veel bedrijven met een LZV (Langere of Zwaardere Voertuigcombinatie) of een vrachtautocombinatie tot aan de rand van een stad. Daar wordt vervolgens de aanhanger geparkeerd, waarna met een bakwagen of trekker met city-oplegger de stad wordt binnengereden. In reactie hierop voeren veel gemeentes een parkeerverbod in op de industrieterreinen om ‘wild parkeren’ te voorkomen.  

Ontkoppelpunt

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft evofenedex samen met TLN een systeem opgezet waarbij bedrijven van elkaars terrein gebruik kunnen maken om de trailer en vrachtwagen te ontkoppelen om vervolgens met een kleinere eenheid, de ‘last mile’ af te leggen.

De voordelen hierbij zijn legio:

  1. de oplegger of aanhangwagen staat veilig achter een hek geparkeerd;
  2. er gaat geen tijd verloren met het zoeken naar een plek om te ontkoppelen;
  3. geen risico op een parkeerboete ;
  4. geen risico dat er bij terugkomst niet meer kan worden aangekoppeld.

In enkele gevallen kan er zelfs stroom worden geleverd voor een koelmotor op de trailer, zodat er geen diesel gestookte aggregaat hoeft te draaien.

Proef

Momenteel loopt er een proef met leden van TLN en evofenedex. De deelnemers zijn geselecteerd op het feit dat zij veelvuldig binnenstedelijk hun werk doen en daarbij gebruik maken van een LZV of motorwagen-aanhangwagen combinaties. Met de hulp van een reserveringssysteem kunnen zij bij andere deelnemende bedrijven voor een bepaalde periode parkeerruimte voor hun voertuig reserveren. In het reserveringssysteem is van elk aangesloten bedrijf zichtbaar welke faciliteiten er beschikbaar zijn en op welke tijden het parkeerterrein beschikbaar is. De beheerder van het parkeerterrein heeft zelf grip op het aantal voertuigen dat toegelaten wordt en de openingstijden. Als de ruimte bijvoorbeeld in verband met een seizoenspiek hard nodig is, kan de beschikbare ruimte worden teruggebracht tot nul.

Deelnemen
Bedrijven met belangstelling voor het reserveringssysteem kunnen contact opnemen met ledenadviseur Martijn Duijndam van evofenedex op 079-3467346 of via m.duijndam@evofenedex.nl.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder