28-06-2016  Maaike Dortmond en Johannes Veldt doen mee aan het coachingsprogramma Topcoaches voor Toptalent. Zij voeren hun logistieke afstudeeronderzoek uit bij respectievelijk de Algemene Rekenkamer en chemiebedrijf Chemours. In EVO Logistiek die vorige week verscheen doen beide toptalenten hun verhaal.

Selecte groep

Met het coachingsprogramma Topcoaches voor Toptalent biedt EVO elk jaar een selecte groep studenten logistiek de kans zich verder te ontwikkelen. In maart gingen deze talenten aan de slag met hun logistieke afstudeeronderzoek dat zij eind juni afronden.

Logistieke bril

De 22-jarige Maaike Dortmond studeert aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij doet onderzoek bij de Algemene Rekenkamer in Den Haag; geen partij die je een-twee-drie verwacht in het programma Topcoaches voor Toptalent. “Maar de overheid, in dit specifieke geval het ministerie van Defensie, is een bedrijf als alle andere, legt stagebegeleider Luuk Krijnen uit. “Defensie schaft grote assets aan, is over de hele wereld en op vele fronten actief, maar werkt desalniettemin met een relatief simpel kasstelsel. Wij wilden het proces daarachter nu eens laten bestuderen door iemand met een logistieke bril op. Wij hebben die bril niet, EVO wel. Zo zijn we op het spoor van Topcoaches voor Toptalent terecht gekomen.”

Bijzondere opdracht

Maaike Dortmond: “Ik realiseerde mij vrijwel direct dat dit een bijzondere opdracht is. Bij een groot warenhuis of een logistiek dienstverlener krijg je waarschijnlijk eerder te maken met standaardsituaties. Dit is echt anders, ook omdat ik feitelijk te maken heb met twee organisaties, de Algemene Rekenkamer en Defensie. Bij beide organisaties kan ik uitgebreid in de niet alledaagse keuken kijken. Een zeer bevoorrechte positie.”

Hoofdrolspeler

Ook haar 25-jarige ‘collega’ Johannes Veldt, student aan de NHTV in Breda, mag spreken van een bijzonder afstudeeronderzoek: hij was nog maar nauwelijks bij Chemours van start gegaan, toen het chemiebedrijf hoofdrolspeler werd in een door de media breed uitgemeten zaak rondom de uitstoot van perfluoroctaanzuur (PFOA). Veldt bleef er rustig onder, vertelt hij. “Het gaat om zaken uit het verleden - Chemours is in 2012 gestopt met het gebruik van de hulpstof PFOA - en raakt op geen enkele wijze mijn onderzoek hier.”

Kostenbesparing

Het afstudeeronderzoek van Veldt staat in het teken van kostenbesparing. Hij onderzoekt hoe het chemiebedrijf een ongebruikt deel van het eigen terrein efficiënt kan benutten voor de opslag van producten en ging daarvoor onder meer op zoek ‘naar geschikte partijen die een toegevoegde waarde kunnen leveren aan dit project’.

Kloof verkleinen

Topcoaches voor Toptalent is in 2007 opgezet door EVO, TLN en hogescholen door heel Nederland om de kloof tussen theorie en praktijk verder te verkleinen. Samenwerking, uitwisseling en wisselwerking staan daarbij centraal. Het project wordt ondersteund door het Kennisakkoord Logistiek. In 2008 werd het Kennisakkoord winnaar van de HBO Innovatieprijs.