Londen | Expat Khoa Bui versterkt het brexit-team

“Het is teleurstellend dat er geen steun is voor het conceptakkoord”

17-01-2019  Hoe is het om in het buitenland te wonen en te werken? Globe Magazine vroeg het Khoa Bui, die in 2018 naar Londen is verhuisd om het brexit-team op de Nederlandse ambassade te versterken.

De brexit staat centraal in je werk. Hoe ziet jouw dag er uit?

“Het is mijn taak om samen met mijn collega’s context en duiding te geven aan de brexit-ontwikkelingen in het VK. Dit doen we bijvoorbeeld door zoveel mogelijk insiders te spreken. Met de informatie die we verzamelen, proberen we een beeld te vormen van de dynamiek en het krachtenveld in het brexitdebat. Hiermee ondersteunen onze collega’s op het ministerie in Den Haag en de Nederlandse vertegenwoordiging in Brussel.”

Hoe is de situatie nu, na de stemming?

“Het is teleurstellend dat er op dit moment geen steun is voor het conceptakkoord in het Britse Lagerhuis. Met name voor de burgers en het bedrijfsleven die nog steeds in onzekerheid verkeren. Het is nu aan de Britten om duidelijk te maken hoe zij nu verder willen en wat zij als mogelijke oplossingen zien om het interne goedkeuringsproces in het VK tot een goed einde te brengen. Wat ons betreft blijft de huidige deal de beste manier om negatieve effecten van een no deal brexit te voorkomen. Tot die tijd moet iedereen zich blijven voorbereiden op alle scenario’s, inclusief het ongewenste no deal scenario.”

Met welke vragen kloppen Nederlandse ondernemers aan bij de ambassade?

“De meest gestelde vragen zijn: Komt er toch nog een deal? Hoe gaat de toekomstige relatie tussen het VK en de EU eruit zien? En hoe kan ik mij voorbereiden op brexit? Op al die vragen hebben wij helaas ook niet altijd een helder antwoord. Het no deal scenario is pas van tafel als er een akkoord ligt waar aan beide zijden politieke steun voor is. Daar moeten echt nog wel een paar flinke hobbels voor worden genomen. Mijn advies aan het bedrijfsleven blijft dus steevast: hope for the best, prepare for the worst.”

Hoe is de omgang in deze tijd tussen Britten en Nederlanders?

“Door de goede relatie die Nederland met het VK heeft, merk ik in mijn contacten dat de Britten vaak denken dat ons land wel even een goede brexitdeal voor het VK regelt. Daar heeft Nederland ook zeker belang bij, maar niet ten koste van alles. De integriteit van de Europese interne markt is vitaal voor onze economie en dus is het cruciaal dat die niet in gevaar komt.”

Is er nog tijd om te ontspannen?

“Zeker. Hyde Park is een heerlijke plek om wat tijd door te brengen. Het is een groene oase in de drukke stad. Ik ga graag eten in Dishoom Kensington, dat is een restaurant met een vintage Bombay vibe en op elke woensdag en donderdag live jazzmuziek.”

Naam Khoa Bui
Organisatie Nederlandse ambassade
Functie Tweede secretaris
Standplaats Londen, Verenigd Koninkrijk

Proefabonnement

Dit artikel is eerder gepubliceerd in globe magazine. globe is ons maandblad dat zich richt op het internationaal ondernemende bedrijfsleven. De interviews met topondernemers en bestuurders, praktische tips over export management, feiten en cijfers over de handel in het buitenland en de actuele informatie over bekende en minder bekende landen maken van globe magazine een must-have voor ieder bedrijf met internationale ambities. Ontvang nu gratis 4 nummers.

Anneke
Contact

Vragen over de brexit?

Anneke helpt je graag verder