Kerstbomen gaan de hele wereld over

Hoogtijdagen voor Brinkman-Nordmann

9-12-2019  Gerrit Brinkman, eigenaar van Brinkman-Nordmann, slaapt deze tijd van het jaar slechts een paar uur per nacht. Het is een hectische tijd voor de kerstbomenhandel en de vraag naar zijn kerstbomen blijft groeien. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Het is even voor half twaalf in de ochtend en Gerrit Brinkman staat al ruim zeven uur op zijn benen, en dat na amper drie uur slapen. Onophoudelijk rinkelt de telefoon; mensen willen weten of hij nog wat exclusieve kerstbomen kan leveren, liefst van een meter of twintig hoog. Ook zijn er vervoerders die bellen om te overleggen. Ondertussen stroomt zijn kantoortje vol met medewerkers die staan te wapperen met orderlijsten. Kortom, het zijn hoogtijdagen zo half november bij de firma Brinkman-Nordmann in het Gelderse Wenum-Wiesel.

Internationale beurzen

In zeventien jaar tijd groeide het bedrijf uit tot een van de grootste leveranciers van kerstbomen wereldwijd. Zelf blijft Brinkman bescheiden. “We doen gewoon ons werk, maar we zien de belangstelling wel toenemen. Niet zozeer vanuit Nederland, maar wel vanuit omliggende landen en de rest van de wereld.” Brinkman-Nordmann is voorgekomen uit het tuinbedrijf van zijn vader, vertelt hij. “Het bedrijf is eigenlijk ontstaan toen ik samen met een kameraad kerstbomen ging kopen in Denemarken. Op een gegeven moment is de naam Brinkman-Nordmann ontstaan als geintje, en die naam is gebleven.”

Het klantenbestand groeide in de beginjaren hard, aldus Brinkman. “Tuincentra en andere ketens wilden graag bomen van ons. Daarnaast groeide ook vanuit het buitenland de belangstelling nadat we op internationale beurzen hadden gestaan. Ook dit jaar weer. We hebben net een nieuwe klant in Estland en vanochtend nog zijn bomen per vliegtuig vertrokken naar Manilla en Singapore. In Manilla gaan ze naar een hotel, waar gasten voor 130 dollar een boom in hun kamer kunnen bijboeken. Dat klinkt wel vreemd ja, maar mensen hebben het er blijkbaar voor over.”

Brinkman-Nordmann moet alle zeilen bijzetten om aan de vraag te kunnen voldoen. “Het wordt ieder jaar lastiger.”
Brinkman-Nordmann moet alle zeilen bijzetten om aan de vraag te kunnen voldoen. “Het wordt ieder jaar lastiger.”

 

Ibiza

Nieuwe klanten komen binnen via de website, maar ook de ouderwetse mond-tot-mondreclame zorgt voor een forse groei. “In Portugal is het de afgelopen twee jaar ontzettend hard gegaan. Daar hebben we in één klap zes klanten erbij. Ook leuk is dat we vorig jaar voor het eerst bomen leverden aan Ibiza. Een winkelier daar wil kerstbomen gaan verkopen aan de Nederlanders die er zitten. We doen dat ook in Azië, er is daar ontzettend veel vraag naar kerstbomen en mensen betalen er grof voor.” Om de bomen daar te krijgen, moet hij wel aan alle exportregels voldoen. “Alle vrachten worden gekeurd en voorzien van een fytosanitair certificaat. Dat is nodig om landen als China en Hong Kong binnen te komen. Daarnaast moeten we de kluiten van de bomen spoelen, want er mag geen zand aan zitten.”

Ondertussen rijden de vrachtauto’s af en aan op het terrein. “We hebben nu zo’n zes tot acht vrachtwagens per dag die hier Nordmannen komen lossen. Daarnaast picken we op dit terrein orders voor klanten.” Brinkman wijst naar de lijst op het magneetbord in het kantoor. “Dat zijn de zendingen die we vandaag moeten afhandelen. Eentje daarvan gaat naar Letland en een andere moet op tijd klaarstaan om de boot naar Engeland te halen.”

De meeste bomen die op het terrein liggen te wachten op een nieuwe eigenaar komen uit de omgeving van de Veluwe. “Vanaf oktober beginnen we onze bomen, met name de picea omorika en de picea abies, uit de grond te halen met een speciale steekschop. Onze Nordmannen importeren we uit Denemarken. Ook hebben we potgekweekte bomen.”

Gerrit Brinkman tussen de kerstbomen. “Vanaf oktober beginnen we onze bomen, met name de picea omorika en de picea abies, uit de grond te halen met een speciale steekschop.”
Gerrit Brinkman tussen de kerstbomen. “Vanaf oktober beginnen we onze bomen uit de grond te halen met een speciale steekschop.”

 

Vriendengroep

Op het terrein heeft hij een vaste groep mensen rondlopen. “Het is ontzettend moeilijk om mensen te vinden die dit zware maar mooie werk willen doen. Gelukkig is er een vriendengroep die me al jaren helpt, maar door de groei van het bedrijf wordt het wel ieder jaar lastiger. We doen dan ook steeds meer machinaal, zoals het potten van de kerstbomen.”

Overigens is deze kerst voor Brinkman al rond 2012 begonnen. “Het duurt vijf tot zeven jaar om een boom te laten groeien. We moeten dus goed nadenken hoeveel we gaan kweken. En dat is best lastig, want in 2012 was het nog crisis en liep alles terug. Het blijft een beetje nattevingerwerk. Wij moeten nu al nadenken over de kerst van 2025 om ervoor te zorgen dat we dan ook weer voldoende kunnen leveren.”

Volgens Brinkman is het een mooi bomenjaar. “Vooral de Nordmann blijft populair, maar ook de fraseri is in opkomst. Dat is een boom met een mooie groene kleur met een sinaasappelgeur.” De telefoon gaat weer. “Nee, die boom heb ik helaas niet meer”, klinkt het door het kantoor. En nadat hij de hoorn heeft neergelegd: “Wanneer het weer rustig is? Na 5 december is de ergste drukte weer voorbij.”

Dit artikel is eerder verschenen in evofenedex magazine.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder