06-03-2017  De luchtvrachtsector is 2017 goed begonnen. De vraag nam in januari met 6,9 procent toe vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee blijft de groei ruim boven het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar, meldt de mondiale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA.

Capaciteit

Tegenover de nog altijd sterke groei van de vraag, stond een geringe toename van de capaciteit. Luchtvaartmaatschappijen hadden in januari 3,5 procent meer vrachtruimte beschikbaar. Dat de vraag sterker toeneemt dan het aanbod, zou de vrachtprijzen ten goede moeten komen, meent IATA-topman Alexandre de Juniac.

Vraag

De vraag naar vrachtvervoer steeg het sterkst bij Afrikaans vervoerders (ruim 24 procent). Hun aandeel in de totale markt is evenwel beperkt. Europese luchtvaartmaatschappijen boekten een groei van 8,7 procent, terwijl hun directe concurrenten in het Midden-Oosten een toename van 8,4 procent meldden. Alleen in Latijns-Amerika was sprake van een daling, met 4,1 procent.

Verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen maakt evofenedex zich bij politieke partijen sterk voor betere netwerkkwaliteit en service op de grond, zodat meer bedrijven zich in de regio's rond Maastricht en Schihol vestigen. Tijdens het regionale verkiezingsdebat van evofenedex in Oostzaan werd duidelijk dat het om de uitbreiding van Schiphol gaat, er er bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart wat te kiezen valt. Vrijwel alle politieke partijen steunen de oproep van evofenedex voor een betere netwerkkwaliteit en service op de grond op Schiphol. Dit blijkt uit de stemwijzer van evofenedex.