12-06-2013  Bedrijven in de logistieke sector, de overheid en gemeenten moeten een deltaplan sluiten om problemen met stedelijke distributie voor eens en altijd aan te pakken. Die oproep doet oud-ambassadeur stedelijke distributie Eric Janse de Jonge.

Het te sluiten convenant zou volgens Janse de Jonge voor tien jaar moeten gelden. ‘Want pas als je zekerheid hebt, durf je milieuvriendelijke investeringen te doen’, aldus de oud-ambassadeur in het nieuwste nummer van EVO Logistiek, dat deze week verschijnt.

Versnipperd

In zijn tijd als ambassadeur had Janse de Jonge veel last van het versnipperde beleid per regio als het gaat om stedelijke distributie. ‘We moesten onze agenda per gemeente, per wethouder onder de aandacht brengen. Dat verliep erg moeizaam en kostte heel veel tijd energie.’

Bij gesprekken over het leefbaar én bereikbaar houden van steden,  was het volgens Janse de Jonge altijd de Vereniging Nederlandse Gemeenten die ‘schitterde door afwezigheid’. Daarom zou hij het goed vinden als deze organisatie zich opwerpt als hét aanspreekpunt  namens de gemeenten.

Verkiezingen

Janse de Jonge hoopt dat stedelijke distributie volgend jaar, als de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, duidelijk is opgenomen in alle verkiezingsprogramma’s. Lees meer over stedelijke distributie in EVO Logistiek 4. Dit blad verschijnt vrijdag 14 juni.