07-07-2017  De meer dan 1500 verschillende regels voor stedelijke distributie staan een slimme, schone en snelle bevoorrading in de weg. Dit stelt ondernemersvereniging evofenedex, die vandaag alle politieke partijen in de grote steden vraagt om samen aan een moderne bevoorrading te werken.

Een digitaal, nationaal loket

De vereniging pleit voor één digitaal, nationaal loket waarop ondernemers de toegang tot de binnenstad kunnen regelen. De organisatie noemt dit een keiharde voorwaarde voor een emissieloze stadsdistributie in 2025. Namens 15.000 aangesloten handels- en productiebedrijven maakt evofenedex slimmere, schonere en snellere binnensteden inzet van de gemeenteraadsverkiezingen maart volgend jaar. In totaal schrijft evofenedex negentien grote gemeenten aan.

Handhaving

Steeds meer gemeenten handhaven vervoersstromen door middel van cameratoezicht. Dat maakt het voor ondernemers met vracht- of bestelauto’s noodzakelijk om met alle voertuigen die gedurende het jaar in de binnenstad moeten zijn, geregistreerd te staan. Hier wil je als ondernemer geen tijd en kosten aan verspillen.

Meer duidelijkheid

Daarom pleit evofenedex voor meer duidelijkheid over alle regels en procedures. Nu zijn de verschillende toegangsregels en ontheffingsmogelijkheden voor milieuzones, voertuigbeperkingen en venstertijden niet transparant en moeilijk vindbaar. Ondernemers, zoals bijvoorbeeld supermarkten, drogisterijen, hoveniers of bouwbedrijven maken zich zorgen over de toename aan regelgeving en verplichtingen.