Maatregelenpakket spoorgoederenvervoer gepresenteerd aan Kamerleden

Aanwezige partijen onderschrijven noodzaak voor een impuls aan goederenvervoer over spoor

06-09-2018 De Raad voor Spoorverladers heeft woensdag in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag aan Kamerleden van VVD, CDA en de SP het maatregelenpakket spoorgoederenvervoer toegelicht. Met dit pakket hebben overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt om een stevige impuls te geven aan het spoorgoederenvervoer. Onze voorzitter Steven Lak, tevens voorzitter van de Spoorgoederentafel, nam de Kamerleden mee in hoe het pakket tot stand is gekomen en wat deze maatregelen betekenen voor bedrijfsleven en maatschappij.

Verschillende leden, waaronder Tata Steel, Electrolux en Sabic, hebben  aangegeven wat het belang van spoorgoederenvervoer is voor hun bedrijfsvoering. Zo is voldoende spoorcapaciteit voor goederen van groot belang, wat op  gespannen voet staat met de groei van het reizigersvervoer. Hierdoor is bijvoorbeeld bij Electrolux in Alphen aan den Rijn de bevoorrading via het spoor verschoven van de middaguren naar de late avond. Dit heeft een behoorlijke impact op de bedrijfsvoering en daarmee op de aantrekkelijkheid van het spoor.

Urgentie

De Tweede Kamerleden onderschrijven de noodzaak van een impuls voor spoorgoederenvervoer. Kamerlid  Ziengs van de VVD ondersteunt het maatregelenpakket en heeft zich hier in de Tweede Kamer al meermaals voor ingezet. Mustafa Amhaouch van het CDA geeft aan dat hij bij de Staatssecretaris heeft aangedrongen om ook van goederenvervoer per spoor een ‘chefsache’ te maken. De SP maakt zich zorgen of een verdere liberalisering van het reizigersvervoer niet zal leiden tot meer complexiteit op het spoor en daarmee nadelig kan zijn voor spoorgoederenvervoer.

Wij zijn één van de drijvende krachten bij het tot stand komen van het maatregelenpakket. In het pakket zijn afspraken gemaakt tussen de sector en de overheid om het spoorgoederenvervoer in Nederland te versterken. Zo wordt er 12-14 miljoen euro geïnvesteerd door de overheid in het verlagen van de gebruikersvergoeding en investeren spoorgoederenbedrijven en verladers in stiller en schoner materieel. Het  hele pakket moet een bijdrage leveren aan minder CO2 uitstoot en het verminderen van de filedruk. De Tweede Kamer debatteert op 11 oktober tijdens  het algemeen overleg spoor met de staatssecretaris over het maatregelenpakket.

evofenedex en spoorgoederenvervoer

Wil je weten of spoorgoederenvervoer ook wat zou kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Doe onze spoorcheck.

Werkt jullie bedrijf al intensief met spoorgoederenvervoer en zou je een bijdrage willen leveren aan onze Raad voor Spoorverladers? Lees dan wat de Raad voor jou kan betekenen en hoe je een bijdrage kan leveren aan onze vereniging.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder