07-02-2017  De export van machines en machineonderdelen leverde in 2015 bijna 13 miljard euro op. Dat is bijna 2 procent van het bruto binnenlands product. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste onderzoek naar de belangrijkste exportgoederen. De Nederlandse maakindustrie produceert onder andere chipmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie.

Producten

Na de machines is Nederlands aardgas via de export het belangrijkste. Agrarische producten zijn ook heel belangrijk voor de Nederlandse export, meldde CBS eerder. Zo staat sierteelt op plaats drie in de top tien van meest waardevolle exportproducten. Ook vlees, zuivel, groenten en aardappelen zijn terug te vinden in de top tien van exportproducten met de hoogste toegevoegde waarde.

Verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen onderstreept evofenedex het belang van export voor de Nederlandse economie. evofenedex voert campagne voor een tienpuntenplan voor meer export en een slimmere logistiek. Zo pleit de vereniging voor eenvoudiger handel met andere landen en open grenzen in Europa.