20-02-2013  Een EVO-lid heeft een chauffeur in dienst die wil roken in de vrachtauto. De ondernemer heeft hier op zich geen probleem mee, maar vraagt zich wel af hoe dit juridisch zit en of ze een risico lopen beboet te worden. Juridische bijstand geeft antwoord.

Truckcabine is ook een werkplek

Sinds 1 januari 2004 mag er op geen enkele werkplek meer worden gerookt. Ook niet als een werknemer alleen op een kamer zit of samen met uitsluitend rokers. Omdat de cabine van een truck ook als werkplek wordt gezien, mag daarin ook niet worden gerookt. De enige uitzondering hierop is als het voertuig eigendom van de werknemer is en er geen andere bestuurder in de auto rijdt. 

Het recht op een rookvrije werkplek is vastgelegd in de Tabakswet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op naleving van deze wet. Als u toestaat dat er wordt gerookt op de werkvloer of in de vrachtauto’s, kunt u daarvoor worden beboet.

EVO-Juridische bijstand biedt hulp

Heeft u als EVO-lid juridische hulp nodig of heeft u vragen? Neem dan contact op met EVO-Juridische bijstand. Telefonisch via (079) - 3467 346 of maak gebruik van het contactformulier rechts op deze pagina.