Magazijn optimaliseren: doe de gratis scan

De online magazijnscan geeft snel inzicht in het verbeterpotentieel van het magazijn

Bijna 65 procent van de Nederlandse bedrijven met een magazijn of opslag wil optimalisatieslagen maken, maar weet niet waar ze moeten beginnen. Dit blijkt uit het nationaal onderzoek Warehousing dat wij in 2016 deden. Om hen te helpen hebben wij een gratis online magazijnscan ontwikkeld, die warehouse- en logistiek managers een indicatie geeft waar in hun magazijn winst te behalen is.

Met ruim 75 jaar ervaring in het adviseren over duizenden magazijnen weten wij dat er in ieder magazijn winst te behalen is. Deze winst kan liggen in efficiency, klantwaarde, veiligheid of personeel. Onze online magazijnscan geeft snel inzicht in de prestaties van het magazijn, wat er goed gaat en waar er verbeterpotentieel zit. 

De scan bestaat uit dertig vragen. Na het beantwoorden van deze vragen geeft de scan een beoordeling op de onderdelen ‘Techniek en organisatie’, ‘Veiligheid’ en ‘Human Resource Management’.

Techniek en organisatie

De efficiëntie in een magazijn hangt voor een groot deel af van de wijze waarop het magazijn is ingericht, hoe het assortiment daarin geplaatst is en de manier waarop de werkprocessen zijn ingericht. De gekozen opslagmethode is afhankelijk van het assortiment en bepaalt welke handelingen er worden uitgevoerd. De fysieke inrichting en de processen moeten goed op elkaar afgestemd zijn om optimale efficiëntie te krijgen.

Veiligheid

Binnen het kader van regels voor veiligheid, gezondheid, omgeving en kwaliteit (SHEQ-factoren) moet er een veilige en gezonde werkomgeving gecreëerd worden, zowel voor het personeel als voor de directe omgeving van het magazijn. Het opstellen van beleid rondom SHEQ dwingt om goed na te denken over de werkprocessen en deze zo optimaal mogelijk in te richten. Het veilig inrichten van de werkomgeving kan, met de juiste aanpak, zorgen voor meer orde, netheid en overzicht in de magazijnomgeving.

Human Resource Management

De inzet van personeel in het magazijn is van groot belang voor het gehele verloop van het proces. Zijn er vooral vaste krachten of is daarin veel flexibiliteit? Wat heeft dat voor invloed op de wijze waarop het magazijn en de werkprocessen zijn ingericht? Human Resource Management is een essentieel onderdeel van het optimaal inrichten van het magazijn. Een goede magazijninrichting bepaalt namelijk hoe betrouwbaar je kunt leveren en geeft intern richting aan een gezond en duurzaam personeelsbeleid.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder